Підтримати нас

В Україні в десятий раз продовжили мораторій на землю

Автор статті
20 грудня 2018 18:04
559
Поширити:

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект № 9355-5 про продовження мораторію на продаж сільгоспземель в Україні. Заборону вирішили продовжити на рік - до 1 січня 2020 року.

"За" проголосував 231 депутат при мінімально необхідних для ухвалення рішення 226 голосах.

Спочатку в парламент вносилось 16 законопроектів про мораторій на продаж землі. У них депутати пропонували відкласти питання до 2024 або 2030 року, ввести "вічний" мораторій або дозволити створення ринку землі тільки після Всеукраїнського референдуму.

Профільний комітет рекомендував прийняти саме законопроект № 9355-5, який передбачає продовження мораторію на рік. Також в документі прописано вимогу до Кабінету міністрів внести на розгляд Ради закон про обіг землі. При цьому в комітеті зазначили, що продовження мораторію не несе конкретних юридичних наслідків - тільки психологічні.

Це вже десятий раз, коли парламент продовжує земельний мораторій. Вперше заборона продавати і купувати землю була введена ще в 2002 році - "на перехідний період".

Рішення про продовження мораторію є чисто політичним, адже згідно поточній редакції Земельного кодексу, купівля-продаж с/г землі в Україні все одно не допускається до вступу в силу закону про обіг земель с/г призначення. Втім, як пояснили в Мінагропроді, навіть після прийняття цього закону для запуску ринку землі в Україні знадобиться два року, тому рішення про продовження мораторію на землю, по суті, нічого не змінює.

До речі, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) раніше визнав порушенням прав людини тотальну заборону на купівлю-продаж землі сільгосппризначення в Україні. А ось з програми МВФ вимога відкрити український ринок землі зникла.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ