Підтримати нас

В Україні розпочнеться реформа державних банків

18 березня 2018 16:04
275
Поширити:

Уряд підтримав розроблені Мінфіном спільно з міжнародними фінансовими інституціями оновлені Засади стратегічного реформування державного банківського сектору.

Як зазначається у повідомленні прес-служби Міністерства фінансів, один з головних пріоритетів Уряду – це пришвидшення економічного зростання, що неможливо без ефективної банківської сфери. Саме тому Стратегія держави у банківському секторі базується як на цілях економічного зростання, так і на завданнях держави як акціонера комерційних банків та розрахована на втілення протягом п’яти років.

Головні завдання Стратегії в банківському секторі:

– значне зниження присутності держави в банківському секторі через повний або частковий продаж банків державного сектору;

– збільшення конкуренції на банківському ринку;

– підтримка фінансової стабільності;

– відновлення кредитування реального сектору економіки;

– підвищення доступності банківських послуг.

Стратегія розвитку державного банківського сектору базується на чотирьох напрямках:

1. Удосконалення ефективності моделі управління банками державного сектору шляхом покращення дисципліни та реалізації стратегії, а також створення більшої вартості для держави перед виходом з капіталу банків. Модель управління банками має бути єдиною, усі функції з управління та контролю за банками, що належать державі, мають бути сконсолідовані в Міністерстві фінансів.

2. Впровадження планів виходу держави з капіталу банків задля забезпечення підвищення їхньої вартості.

3. Впровадження стратегій для окремих банків з метою відновлення їхньої діяльності як стабільних, прибуткових установ, що функціонують на комерційних засадах.

4. Розробка та впровадження підходів для роботи з непрацюючими кредитами з метою зменшення тиску на баланси банків державного сектору, максимізації їхньої залишкової вартості.

Стратегії кожного окремого банку мають включати наступні елементи:

– покращення корпоративного управління та створення наглядових рад, більшість яких складатиметься з незалежних професійних членів (реформа корпоративного управління є основною передумовою для реалізації стратегії);

– стабільна операційна платформа, належний рівень капіталізації та стабільна ІТ-інфраструктура;

– стратегічний фокус кожного банку, який дає можливість кожному з них на основі індивідуальних конкурентних переваг базувати розвиток банку;

– скорочення ризиків, пов’язаних з державою – зменшення частки державних ОВДП у балансах банків та рівня кредитування державних підприємств;

– врегулювання питання проблемних активів.

Реалізація Стратегії держави в банківському секторі має дозволити досягти значних переваг як для банківського сектору в цілому (зробити його прибутковим та більш привабливим для іноземних та українських інвесторів), так і для економіки країни через надання доступу до додаткового фінансування за більш привабливими ставками, а також згенерує додаткові доходи для Державного бюджету.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ