Підтримати нас

У зоні відчуження створили найбільшу в Україні лазерну інсталяцію

Автор статті
26 жовтня 2019 13:40
755
Поширити:

У Чорнобилі у раніше засекреченому об'єкті Дуга створили найбільшу скульптуру Чорнобильське сяйво, яка одночасно стала найбільшою лазерної інсталяцією в Україні.

Чорнобильське сяйво можна було спостерігати протягом близько години 23 жовтня. Водночас тут проходили зйомки фінальної частини документального арт-Кіно "Артефакти Чорнобиля" режисера Валерія Коршунова, пише НВ.

"Ми створили найбільшу лазерну інсталяцію в Україні для того, щоб показати, що жахливі символи Радянського Союзу можуть стати потужними арт-об'єктами сучасної України. Чорнобиль - це наше минуле, яке ми не можемо змінити. Однак ми повинні формулювати власні думки, щоб змінити сприйняття України в контексті трагедії Чорнобиля зараз і в майбутньому", - каже Коршунов.

Чорнобильське сяйво. У Зоні відчуження створили найбільшу в Україні лазерну інсталяцію

Скульптуру, неймовірні масштаби якої були зафіксовані Книгою рекордів України, допоміг створити медіа-артист Ярослав Костенко. Її презентацію відкрив перформанс за участю артистів, які влаштували щось схоже на фаєр шоу, проте не з вогнем, а зі світловими проекціями знака радіації та символу атома в руках.

"Сподіваюся, що яскравий меседж про переосмислення помилок минулого, неприпустимість повторення руйнівних катастроф, породжених людиною, і усвідомлене поширення інформації відчули на іншій стороні планети. Цей перформанс має бути повторений, і не раз, для широкого кола людей із різних країн саме тут, у зоні відчуження, на об'єкті Дуга - символі тотальної секретності радянського минулого. Саме секретність і породжені нею інформаційні маніпуляції - головний урок Чорнобиля, які повинен усвідомити сучасний світ!" - каже науковий директор музею Чорнобиль і головний експерт із Чорнобильської тематики Ганна Королевська.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ