Підтримати нас

У Криму медсестру-активістку засудили до 7 років колонії за "вибухівку в футлярі окулярів"

Vgoru
28 грудня 2022 16:28
704
Поширити:

Активістку Ірину Данилович суд у тимчасово окупованому Криму засудив до семи років колонії. Їй інкримінували "зберігання вибухівки у футлярі окулярів". Жінка заявила, що фсб росії підкинула їй вибухівку за відмову підписати зізнання в держзраді. Про це повідомляє видання Ґрати.

"Репресивна машина влаштувала мою показову страту з метою змусити замовкнути не тільки мене, а й інших людей, зародити в них страх, якщо в комусь ще за ці вісім років не зародився", – сказала Данилович у своєму останньому слові на суді.

російське фсб стверджує, що Данилович зробила пристрій із 200 грамів вибухової речовини та медичних голок і зберігала його в підкладці футляра для окулярів.

Данилович заперечує свою провину і стверджує, що вибухівку їй підкинули співробітники фсб під час обшуку, коли вона відмовилася зізнаватися в державній зраді й співпраці зі Службою безпеки України.

Нагадаємо, Данилович працювала медсестрою в пансіонаті Коктебеля. Жінка перестала виходити на зв'язок 29 квітня. фсб провела обшук за місцем її проживання. Під час обшуку батькові повідомили, що Ірину заарештовано на десять діб за "передачу несекретної інформації".

11 травня адвокат Данилович дізнався, що жінка перебуває в СІЗО Сімферополя. За словами Ірини, співробітники фсб затримали її та відвезли в безлюдне місце, де відібрали телефони й сумку. Потім її понад тиждень тримали в підвалі управління фсб у Сімферополі, примушуючи під тортурами підписати зізнання.

Данилович співпрацювала з проєктом "Кримський процес" і захищала інтереси медпрацівників на окупованому півострові, а також багато писала про порушення їхніх прав. Мін'юст рф у червні вніс її до списку ЗМІ "іноагентів".

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів