Підтримати нас

У колабораціонізмі підозрюється окупаційний заступник міністра на Херсонщині

Вгору
14 лютого 2024 10:03
441
Поширити:
Михайло Шпір. Фото зі сторінки в інстаграмі

Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі та виправдовуванні збройної агресії РФ 37-річному проросійському пропагандисту Михайлу Шпіру, який став окупаційним заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій Херсонської області. Раніше він виступав на каналах Медведчука, а у 2020 році його побили у Львові за образливі вислови проти українців.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на текст підозри. 


Досудове розслідування встановило, що Михайла Шпіра 22 вересня 2022 року постановою окупаційної влади призначили на незаконну посаду заступника міністра цифрового розвитку та масових комунікацій Херсонської області.


Зазначається, що на посаді Шпір організовував та контролював роботу незаконного органу влади, приймав звітність про проведену роботу відділів окупаційного міністерства, був його представником на виступах та засіданнях окупаційних органів влади, організовував співпрацю з іншими незаконними окупаційними органами влади на Херсонщині.


У підозрі ідеться, що він надавав інтерв'ю російському ЗМІ "Відомості", в якому підтримував збройну агресію Росії проти України та російську окупацію. Зокрема, публікації за його участі розміщували 17 і 20 листопада 2022 року.


Також Шпір на власному телеграм-каналі поширює пропагандистські матеріали, починаючи з 2023 року. Наприклад, 7 вересня 2023 року він написав, що окуповані території України це історичні землі РФ. А 25 вересня записав відеозвернення, де заперечує державність України. 

  • Раніше Михайло Шпір уже заочно притягувався до кримінальної відповідальності. Так, у 2023 році суд заочно засудив Михайла Шпіра до 10 років ув’язнення за пропаганду комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, порушення рівноправності громадян.
  • Чоловік відомий тим, що неодноразово виступав на телеканалі "Россия 24" та на "News Front", був постійним гостем заборонених телеканалів Медведчука. За даними СБУ, Шпір публічно закликав до розправ над учасниками Революції Гідності та АТО. Глузував над загибеллю активістки Катерини Гандзюк. Він також висловлював симпатії до нацистів, Гітлера, НКВД та політики Путіна.
  • У 2021 році Михайла Шпіра також судили за пропаганду комуністичного та тоталітарних режимів. Того ж року СБУ оголосила йому підозру в посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України.
  • У серпні 2020 року чоловіка побили у Львові за образливі вислови проти українців. Ще в лютому 2017 року Шпір потрапив до бази даних "Миротворець", як "антиукраїнський пропагандист за розпал міжнаціональної ворожнечі". 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ