Підтримати нас

У якi вiйська будуть вiдправляти призовникiв

07 жовтня 2016 12:00
239
Поширити:

Вiдправлення до вiйськ розпочалося 4 жовтня, а закiнчиться 30 листопада.

Згiдно з рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв, 7908 осiб iз загальної кiлькостi призваних служитимуть у лавах Збройних сил України, 5000 – у Нацiональнiй гвардiї та 1000 осiб – у Державнiй спецiальнiй службi транспорту.  Уже працюють призовнi комiсiї i з 4 жовтня вiдправляють призовникiв до мiсць служби. Призову на строкову службу пiдлягають чоловiки вiком вiд 20 до 27 рокiв, якi не мають причин для вiдстрочення.  

Призовнику можуть надати вiдстрочення вiд призову на строкову вiйськову службу. Його надають за рiшенням районної чи мiської призовної комiсiї. Це може бути вiдстрочення за сiмейними обставинами (у призовника непрацездатнi батьки; рiднi брати й сестри вiком до 18 рокiв, яких вiн утримує; або ж має одного з батькiв, у яких на утриманнi перебувають двоє i бiльше неповнолiтнiх дiтей, до виповнення старшому 18 рокiв; є дiти вiком до трьох рокiв або старшi, якi виховуються без матерi; двоє i бiльше дiтей; дитина-iнвалiд до 16 рокiв; дружина-iнвалiд; непрацездатнi особи, пiд опiкою, пiклуванням або на утриманнi).

Крiм того, передбачено вiдстрочення вiд призову за станом здоров’я (надається призовникам, якi визнанi пiд час медогляду тимчасово непридатними до вiйськової служби, строком на один рiк), вiдстрочення для продовження навчання (зокрема, студентам денної форми вишiв, незалежно вiд форм власностi, надається один раз на перiод навчання) та для продовження професiйної дiяльностi (у т. ч. вчителям, медикам, священнослужителям на час роботи за спецiальнiстю; депутатам, мiським, сiльським, селищним головам на строк виконання повноважень).

Якi ж обов’язки залишаються в тих, кому надали вiдстрочення?  Вони повиннi щорiчно до 1 жовтня подавати у вiйськовi комiсарiати документи-пiдтвердження права на вiдтермiнування. Якщо це вiдстрочення за сiмейними обставинами, то слiд подати заяву, довiдку про склад сiм’ї й документи, якi пiдтверджують, що на утриманнi призовника перебувають непрацездатнi чи неповнолiтнi особи. У випадку вiдстрочення для продовження навчання слiд, крiм заяви, подати довiдку iз закладу, де призовник здобуває освiту на деннiй формi навчання. Вiйськово-лiкарська комiсiя надає висновок про вiдстрочення за станом здоров’я.

Отримавши повiстку, слiд звернутися у вiйськовий комiсарiат на призовну комiсiю в час, визначений в одержаному документi. Якщо ж призовник не з’являється на призовну комiсiю пiсля виклику, ухиляється вiд призову, передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть, тобто штраф вiд 85 до 119 гривень, вiд п’яти до семи неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян. За повторне порушення – 170-255 гривень. Проте готують змiни до законодавства. I якщо їх затвердять, то штрафи уже сягатимуть і кiлькох тисяч гривень. Якщо призовник працює,  за ним залишаються робоче мiсце й середнiй заробiток. Передбачено також разову матерiальну допомогу в розмiрi двох мiнiмальних зарплат. Тепер вона становить 2900 гривень.

І наостанок треба зауважити, що вiй­ськовослужбовцiв строкової вiйськової служби до виконання бойових завдань у районах проведення АТО на сходi України залучати не будуть.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів