Підтримати нас

Тричі затримували, погрожували: житель Нової Каховки Леонід Кондрацький перебуває в російському полоні

Вгору
Автор статті
29 березня 2024 14:16
314
Поширити:
Леонід Кондрацький. Фото Медійної ініціативи

17 жовтня 2022 року окупаційна влада втретє викрала ветерана війни, начальника муніципальної охорони з Нової Каховки на Херсонщині Леоніда Кондрацького й дотепер він перебуває в російському полоні.

Про це повідомила Медійна ініціатива за права людини.

Зазначається, що спершу його утримували в будівлі Новокаховського управління СБУ, а згодом один із російських окупантів повідомив, що Кондрацького перевезли до окупованого Криму. 

Також Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив, що Леонід – полонений. У січні 2023 року він написав доньці листа про те, що чекає на обмін, інформують медійники. 

Як пишуть у МІПЛ, адвокат, якого винайняла донька Ірина, дізнався від звільнених українських заручників, що росіяни незаконно утримують Леоніда в СІЗО № 2 Сімферополя та звинувачують його нібито в “міжнародному тероризмі”. Водночас Ірина зауважує, що точне місце перебування її батька невідоме, оскільки полонених постійно переміщують.

Уперше чоловіка затримали наприкінці лютого 2022 року й утримували впродовж десяти днів, прикутим кайданами до батареї. Спершу в приміщенні Новокаховської міської ради, а згодом перевезли до Херсона, йдеться в повідомленні.

Як інформують медійники, на початку квітня того ж року російські окупанти провели незаконний обшук в оселі Леоніда, коли його не було вдома. 

“Будинок оточили БТРами, наставляли дула автоматів, перевіряли телефони, комп’ютер, допитували навіть 14-річну онуку Леоніда. Скоріш за все це були колаборанти, адже вони добре говорили українською мовою”, – згадує Ірина.

За кілька днів після обшуків, 14 квітня, Леоніда Кондрацького викрали вдруге та впродовж 17 днів тримали в підвалі Новокаховського відділу поліції разом з іншими цивільними заручниками. Там чоловіка катували, йдеться в повідомленні.

“Не давати спати – це психологічні тортури. Дуже побитий був. Нога була опухла, він джинси не мав можливості нормально зняти. Росіяни тиснули, щоб він із ними співпрацював. Тиснули на нього через дітей”, – розповіла Ірина, передає МІПЛ.

  • 28 березня мало відбутися перше окупаційне судове засідання в справі полоненої айтівиці з Херсона Ірини Горобцової, яку затримали в її день народження 13 травня 2022 року та вивезли до окупованого Криму. Її звинувачують нібито в шпигунстві.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ