Підтримати нас

Суд засудив за колабораціонізм колишню працівницю Фонду соцстрахування в Херсоні

11 вересня 2024 15:56
1,509
Поширити:
Джео фото: 2pos.in.ua
Джерело фото: 2pos.in.ua

Херсонський міський суд  4 вересня визнав винною в колабораціонізмі колишню працівницю Фонду соцстрахування України Олену Починок. Під час російської окупації Херсона вона місяць пропрацювала головною спеціалісткою окупаційного відділу соцполітики.

Про це повідомляє “Вгору” з вироку суду. 

Як ідеться, не пізніше 9 серпня 2022 року жінка добровільно обійняла посаду начальниці відділу соцполітики Департаменту соцполітики в окупаційній адміністрації РФ у Херсоні.

Під час допиту обвинувачена визнала провину, повідомляється у вироку. Вона розповіла, що з 2004 року працювала у Фонді соцстрахування України.  

З її слів, з березня по 23 травня 2022 року жінка за вказівкою свого керівництва з Фонду  соцстрахування єдина працювала у відділенні. Обробляла електронні заяви щодо фінансування допомог по лікарняних листах, приймала заяви від бухгалтерії підприємств і ФОПів.

Начальниця обвинуваченої 24 травня повідомила їй телефоном, що на роботу виходити не потрібно, тому що її обов'язками займатиметься інше відділення Фонду. Також вона доручила обвинуваченій та ще трьом співробітникам забрати на тимчасове зберігання комп`ютерну техніку. Приблизно через три тижні обвинуваченій повідомили, що техніку необхідно повернути, бо був ризик, що за нею можуть прийти російські спецслужби. 

Обвинувачена повернула техніку до приміщення, де вже функціонувало окупаційне управління праці й соцполітики. Охоронець дозволив їй забрати особисті речі й передав, що її чекають для працевлаштування у нову структуру пенсійного фонду. За словами жінки, вона туди не пішла. 

У липні 2022 року їй подзвонила окупаційна начальниця департаменту соцполітики. Співрозмовниця запропонувала обвинуваченій підійти в Херсонський міськвиконком. Там і запропонували посаду головної спеціалістки відділу соцполітики. 

Як сказала обвинувачена, вона не одразу прийняла пропозицію та врешті погодилася через острах перед російськими військовими та високі ціни на ліки для батька. 

“Вплив був непрямий, але я дуже боялась, і було психологічно важко”, – розповіла обвинувачена. 

Основною роботою на окупаційній посаді був друк листів, щоб видавати харчі як гуманітарну допомогу, ідеться у вироку.

Наприкінці жовтня 2022 року окупаційна начальниця департаменту соцполітики телефоном повідомила обвинуваченій, що вона вже на лівобережжі та спитала, чи планує й вона переїхати. Жінка відповіла негативно, і та  більше не дзвонила.

Як зазначається, суд встановив, що обвинувачена чотири рази подавала заяви, пов`язані з її працевлаштуванням, та отримала від окупаційної влади 70 тисяч рублів зарплати за серпень 2022 року. На початку вересня 2022 року її діяльність припинилася. Заяви про звільнення жінка не подавала.

У результаті суд призначив Олені Починок 3 роки позбавлення волі за колабораціонізм з позбавленням права обіймати посади в органах держвлади й місцевого самоврядування строком 10 років без конфіскації майна. 

  • За фактом колабораціонізму судитимуть і жительку Херсона, яка під час окупації міста очолила незаконне Управління праці та соціальної політики Херсонського міського району.
  • З 1 січня 2023 року в Україні триває реорганізація системи соціального страхування – Фонд соціального страхування України передав свої завдання і функції до Пенсійного фонду.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів