Підтримати нас

Суд визнав винним військового, який відмовився переправлятися на лівобережжя Херсонщини

Автор статті
11 січня 2024 07:53
790
Поширити:

Херсонський міський суд розглянув справу військовослужбовця, який відмовився виконати наказ командира роти щодо необхідності форсування річки Дніпро для закріплення на плацдармі на лівобережжі Херсонщини. Суд визнав його винним у непокорі командиру.

Про це повідомляє “Судово-юридична газета”. 

Як ідеться, 19 жовтня 2023 року старший солдат, військовослужбовець за мобілізацією Станіслав Г. отримав наказ переправитися на лівий берег Дніпра та замінити там військовослужбовців, які раніше зайняли там позиції.

Однак, чоловік відмовився виконати наказ командира, тому щодо нього відкрили кримінального провадження за непокору командиру в умовах воєнного стану. За це йому може загрожувати від 5 до 10 років ув’язнення. Поки тривало слідство, Станіслава Г. майже два місяці утримували під вартою.

У суді він визнав свою провину, але розповів, що раніше вже переправлявся на лівий берег і отримав там поранення. Після цього він півтора місяця проходив лікування, а вже через два тижні після повернення у військову частину дізнався, що йому знов доведеться форсувати річку.

Військовий розповів суду, що не повною мірою психологічно й фізично оговтався після першої переправи на лівий берег Дніпра. Тому 19 жовтня він попросив командира роти поки що не направляти його повторно на операцію з форсування Дніпра. Однак, прохання чоловіка командир сприйняв як відмову від виконання бойового розпорядження.

Як зазначається, суд врахував щире каяття військовослужбовця, те, що в нього є неповнолітня дитина та вагітна дружина. Також Станіслав Г. зазначив, що бажає і далі проходити військову службу та брати участь у бойових діях.

Суд визнав винним чоловіка і призначив йому мінімальне покарання – службове обмеження для військовослужбовців строком на 2 роки з обов’язком відраховувати із суми грошового забезпечення 20% в дохід держави.

Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. У грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини.

16 грудня у New York Times опублікували інтерв'ю з кілька українськими морпіхами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 17 грудня, Командир роти ударних БпАК «Птахи Мадяра» сказав, що він обурений цією статтею та назвав її маніпулятивною.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ