Підтримати нас

Сьогодні відзначають Міжнародний день Дніпра

Автор статті
04 липня 2020 07:00
662
Поширити:

Щорічно в першу суботу липня відзначають свято однієї з найбільших річок в Європі – Міжнародний день Дніпра.

Ідея святкування виникла у жовтні 2002 року, під час проведення Міжнародного Дніпровського форуму громадських екологічних організацій Білорусі, Росії та України. Офіційна дата проведення Дня Дніпра на законодавчому рівні досі не встановлена, хоча вже стає традицією в різних країнах та містах відзначати цей день.

Дніпро – третя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю). Довжина річки – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну 504 тис. кв. км.

На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, у тому числі і Київ — столиця України. Не випадково українці вважають Дніпро своєї головною водною артерією: вона забезпечує водою дві третини території України, зокрема 30 млн людей, 50 великих міст і промислових центрів.

На жаль, екологічна ситуація погіршується з кожним роком. У Дніпро викидаються тисячі тонн промислових відходів і каналізаційних стоків, що призводить до його сильного забруднення. Свято було започатковано саме з метою привернути увагу суспільства до проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів р. Дніпро в цілому й використання дніпрової води, зокрема.

Символічно, що День Дніпра відзначається напередодні давнього українського свята Івана Купала, адже традиції святкування Купала передбачають ритуальне обмивання у відкритих водоймах як символ очищення.

Цього року за ініціативи Державного агентства водних ресурсів України та проєкту Європейського Союзу «Водна ініціатива плюс Європейського Союзу для Східного партнерства» започатковано новий челендж до Дня Дніпра -2020 «Спіймай краплю».  Українці мали прийти на своє улюблене місце на березі Дніпра чи водойми, яка розташована у його басейні. Зняти відео, де вони  ловлять краплю Дніпра від попереднього учасника та передають її наступному та завантажити на Фейсбук тегом з #СпіймайКраплю. Прем’єра спільного відео учасників відбудеться 7 липня.      

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ