Підтримати нас

Скільки жителів Зміївки у прибережній зоні Херсонської області досі залишаються у селі

18 червня 2024 10:00
329
Поширити:
Фото: Релігійно-інформаційна служба України

Більш ніж половина будинків у селі Зміївка Бериславської громади на Херсонщині непридатні для проживання. З 2 тисяч 800 місцевих жителів залишається приблизно 92-100 людей.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів Микола Куривчак, староста села Зміївка.

За його словами, російські військові з різних видів озброєння постійно обстрілюють село з окупованого лівобережжя Херсонщини. Кількість атак на день важко порахувати.

Нещодавно зі Зміївки вдалося вивезти 6 людей, проте майже одразу до села повернулись 3 людей. На запитання старости чому повернулись, люди відповіли “Ну, нам так хочеться”.

З початку війни у Зміївці поранення отримали близько 20 жителів, померли -10.

“Напередодні Великодня одна жінка постраждала від російського безпілотника. Її оперативно доставили до лікарів, надали допомогу, прооперували. Але на ранок вона померла, бо осколок був занадто близько біля серця. А десь за тиждень до Великодня росіяни вбили подружжя пенсіонерів. Біля церкви вони вдарили авіабомбою, їхній будинок знищило. Жінка від ударної хвилі загинула одразу, а чоловік ще якийсь час мав ознаки життя і помер. Дуже важко в подібних ситуаціях швидко вивезти людину і надати їй медичну допомогу, бо після авіабомб йдуть дронові атаки і росіяни не дивляться ні на кого, б’ють по всьому підряд. Ховати загиблих у Зміївці зараз теж неможливо – робимо це в Новорайську, про що ми домовились з місцевою владою”, – говорить Микола Куривчак.

В основному у селі залишились люди старші 60 років. Серед них 6 осіб з інвалідністю та 12 маломобільних. Від евакуації вони відмовляються.

Наразі у Зміївці понад 50% не придатних для проживання будинків. Пошкоджень зазнали близько 90-95% від усіх будинків. Усі об’єкти інфраструктури й релігійні споруди – теж або зруйновані, або пошкоджені.

  • Село Зміївка Бериславського району Херсонської області розташоване на березі Каховського водосховища, за 18 км від районного центру. На початку повномасштабного вторгнення село окупували окупаційні війська, але 11 листопада 2022 року ЗСУ звільнили його.
  • Староста Зміївки Микола Куривчак раніше повідомляв “Вгору”, що найскладніша ситуація з водо- та електропостачанням. Воду в селі подають, як дозволяє безпекова ситуація, світло від генераторів, також нестабільний мобільний зв'язок. Окрім цього, через обстріли різного ступеня пошкоджень зазнали Різдво-Богородицький храм Української Греко-Католицької Церкви, Храм Архистратига Михаїла ПЦУ, Лютеранська кірха апостола Івана.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів