Підтримати нас

СБУ проводила обшуки в блогера зі Львова Стахіва, який разом зі Стремоусовим проводив антивакцинаторські акції

25 вересня 2024 18:49
154
Поширити:
Кирило Стремоусов (зліва) Остап Стахів (справа). Скриншот з відео Кирила Стремоусова

Сьогодні 25 вересня працівники Служби безпеки України провели обшуки у блогера зі Львова Остапа Стахіва. Під час пандемії ковіду він був відомим антивакцинатором і співпрацював із Кирилом Стремоусовим, який пішов на співпрацю з РФ.

Про це Суспільному повідомили джерела в правоохоронних органах.

Згідно з інформацією правоохоронців, Стахіву інкримінують:

  • поширення інформації про розташування Збройних сил України – загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі,
  • шахрайство – загрожує позбавлення волі до трьох років.

За даними слідства, чоловік під час ефіру розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини, який публічно поширив на власній сторінці у Facebook та Telegram-каналі.

Також він організував платні курси, пов'язані з журналістською та правозахисною діяльністю. Учасникам видавали фіктивні посвідчення журналістів. За курси з людини Стахів брав 7 тисяч гривень.

“Слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави”, – йдеться в повідомленні.

У поліції повідомили, що задокументували кілька фактів незаконної діяльності фігуранта. Під час санкціонованого обшуку в його помешканні та авто поліціянти вилучили два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій, виписки з банківських рахунків. Відомо також, що підозрюваний є фігурантом кримінального провадження СБУ щодо просування російських наративів.

Що відомо про Остапа Стахіва?

23 травня під час засідання Національної ради телебачення та радіомовлення Стахів розповів, що покійний заступник незаконного очільника Херсонщини з питань зовнішньої та внутрішньої політики Кирило Стремоусов був полковником Служби безпеки України. На засіданні ради також стало відомо, що Остап Стахів хоче зареєструвати три медіа. Проти цього виступили 23 громадські організації.

За інформацією Бабеля, на початку 2024 року стало відомо, що Стахів створив мережу прихильників для протидії мобілізації. 

Як повідомило Суспільне, у 2023 році Остап Стахів почав організовувати платні курси "Статус. Журналіст". Нібито після 21 дня усім, хто пройшов цей курс, обіцяли видати журналістські посвідчення.

Проти нього з 2021 року порушена кримінальна справа за статтею про повалення конституційного ладу. За даними СБУ, він збирав зброю, прихильників і діяв у мережі, яка координувалася з Росії. 18 листопада того ж року Стахіва відправили до СІЗО на 60 діб із можливістю вийти під заставу. Кирило Стремоусов, який тоді був проросійським активістом і антивакцинатором у Херсоні, відреагував на затримання Стахіва та вночі виїхав до Львова на підтримку однодумця. "Ми на війні своїх не кидаємо. Їду на Львів", - підписав чоловік своє відео, де закликав людей скидатись йому на дорогу.

30 листопада за Стахіва внесли заставу – 998 тисяч 800 гривень. Після СІЗО його направили до Львівської обласної психіатричної лікарні для проходження експертизи.

За даними BBC, з початку пандемії він займався пропагандою у соцмережах, активно доводячи, що коронавірусу не існує, поширював фейки про вакцини. Також він організовував пікети та влаштовував провокації у ковід-відділеннях лікарень.

До цього Остап Стахів балотувався як самовисуванець до обласної ради та Верховної ради, а у 2020 — на голову Львівської громади.

  • Кирило Стремоусов із початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України підтримав російських військових. Під час окупації Херсона він очолив незаконне об’єднання “Комітет порятунку за мир та порядок”, а у вересні 2022 року отримав російський паспорт. За даними окупаційної влади, Стремоусов загинув у ДТП 9 листопада 2022 року.
  • Кирила Стремоусова засудили до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів