Підтримати нас

Роботи херсонських художників у забитих вікнах міста: як виник проєкт “На плаву”

Vgoru
Автор статті
14 вересня 2023 08:05
1,389
Поширити:

У Херсоні, у  закритих плитами ОСБ вікнах та вітринах, з кінця липня почали з’являтися картини на різну тематику. І роботи, присвячені захисникам України, і дню звільнення Херсона й навіть намальовані дитиною гроші. Ці вуличні виставки розміщують у межах проєкту “На плаву”, який ініціювала громадська організація “Центр культурного розвитку "Тотем".

Створено вже вісім таких вуличних галерей. Ще три херсонці побачать найближчим часом. 

Керівниця цієї ГО Олена Афанасьєва говорить, що міський простір мав депресивний вигляд, а виставки зараз проводити небезпечно. У прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”  вона розповіла про те, як виник проєкт “На плаву”. 

Мисткиня розповідає, що цей проєкт народжувався дуже непросто, тому що Херсонщина й Херсон втратили багато людей. Адже вони були вимушені евакуюватися, хоч було багато таких, хто лишився з принципових міркувань. 

“Ми, мабуть, найстаріша в Херсоні з таких громадських творчих організацій. І спільнота, яку ми будували з 96 року, була дуже грубо розірвана війною”.

Олена Афанасьєва говорить, що вже після звільнення Херсона почали думати про те, що робити далі. Хоч художники були в різних частинах світу й країни, зробили кілька виставок в Україні, які об'єднали митців ВПО й митців у Херсоні. 

На початку літа в громадській організації замислилися, аби зробити щось саме для Херсона. “Для того, щоб підтримати зв'язки й не втратити своє відчуття дому”.

Жінка розповідає, що ідея створити такі вуличні галереї виникла, коли на фотографіях із міста побачили вікна й вітрини, забиті фанерами ОСБ. 

“Воно, скажімо м'яко, трохи депресивно. Ми не знали, чи це на часі, чи сподобається це херсонцям. Адже відкриття галерей і виставок зараз у Херсоні точно не на часі”.

Спочатку хотіли назвати проєкт «Присутність». Це було про присутність херсонського мистецтва й культури в міському просторі.

“А потім росіяни підірвали Каховську ГЕС. І знову це було не на часі, знову займалися гуманітаркою, допомогою, виживанням. А потім повернулися, тому що Херсон неймовірний, Херсон стійкий, пережив окупацію, пережив цю повінь”, — згадує пані Олена.

Так в організації вирішили назвати проєкт «На плаву». Це про те, що «на плаву» тримається місто і його мешканці, і «на плаву» має триматися його мистецтво й культура.

За словами Олени Афанасьєвої, в організації обговорюють ідеї, де саме в місті може бути та чи інша робота, підбирають роботи під місцину. 

“І часто художники створюють свої роботи спеціально для конкретної локації в Херсоні. І так дійсно виникає такий зв'язок: спогади, контекст, мистецькі роботи й Херсон”.

Нагадаємо, перша виставка артпроєкту «Кам'яні вишиванки Нової Каховки в текстилі» відкрилась у столиці Болгарії до річниці Незалежності України. А в липні в Одесі тривала мандрівна виставка «Окупована спадщина: кам’яні вишиванки Нової Каховки». 

Читайте нашу розмову з херсонською художницею Оксаною Оснач про самоусвідомлення людини й митця, українську культурну спадщину й картини, створені в окупації. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ