Підтримати нас

Потяги збираються поділити на три класи

02 жовтня 2018 10:00
417
Поширити:

Економ, стандарт і комфорт. Такі класи комфортності поїздів хоче ввести "Укрзалізниця". Вони відрізнятимуться наявністю кондиціонера, біотуалета, новою постільною білизною і вартістю квитка. 

Про плани змінити класи комфортності потяга "Укрзалізниця" заявила рік тому. Проект змін тепер має затвердити Міністерство інфраструктури.

Жодних старих радянських вагонів. Тільки нові купейні, капітально відремонтовані, або СВ-вагони з кондиціонерами і біотуалетами. Такими будуть потяги класу "комфорт". Ще для пасажирів буде послуга харчування, нова постільна білизна, холодильник і мікрохвильова піч. Ці потяги їздитимуть зі швидкістю від 70 км/год.

Якщо «комфортні» потяги мають бути  не старші 10 років, то планка для «стандарту» – нижче – до 20 років. Спальні вагони будуть майже такими ж, як «комфортні», проте не гарантуватиметься розетка в кожному купе, а вік постільної білизни не буде обмежений шістьма місяцями. У плацкартних вагонах «стандарту» не буде ні кондиціонера, ні біотуалету. Їздитимуть «стандартні» потяги повільніше – до 70 км/год.

З усіх інших потягів старших 20 років зроблять «економ»-клас. Кондиціонер і біотуалет буде тільки в СВ-вагонах. У плацкартах і купе вагонах «економ»-класу будуть найнижчі умови комфорту.

До слова, середній вік вагонів «Укрзалізниці» – 31,8 року, а вагонів старших 20 років в - 90%. Тож, можливо, більшість потягів стануть рівня «економ»-класу, і в них нічого не зміниться. Так «Укрзалізниця» зніме з себе відповідальність за те, що вагони занадто старі, або за відсутність кондиціонерів – адже це «економ»-клас .

Вартість квитка на потяг класу «комфорт» буде в два з половиною рази вище, ніж на потяг класу «економ», заявив в ефірі «Радіо НВ» начальник департаменту пасажирських перевезень далекого прямування «Укрзалізниці» Олександр Красноштан.

А тим часом у Європі надсучасні і ультранові потяги нагадують ракети. Такі експреси розвивають швидкість до 200-300 км/год. Дуже комфортабельні, але і, відповідно, дуже дорогі. Вагони обладнані кондиціонерами, аудіо- та відеоапаратурою, кожне сидіння регулюється і має столик. Пасажирам першого класу надаються безкоштовні напої і газети. Є вагони з можливістю підключення ноутбука і виходу в інтернет, а також вагони з поліпшеним прийомом для мобільних телефонів. Для тих, хто бажає відпочити під час подорожі, є вагони з так званими «зонами тиші», де заборонено користування мобільними телефонами.

За матеріалами «Сьогодні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ