Підтримати нас

Послаблення від Нацбанку

Автор статті
20 березня 2016 14:00
614
Поширити:

Від 3 березня Нацбанк дозволив купувати валюту на 6 тис. грн замість 3 тис. З валютних депозитів можна знімати 50 тис. грн. на добу, а не 20 тис. Гривневі вклади – 500 тис. грн. на добу замість 300 тис.

Повністю скасувати обмеження Нацбанк не може, бо фінустанови не мають ні валюти, ні гривні. Україна не отримала черговий кредит від Міжнародного валютного фонду. Маємо від'ємне торговельне сальдо, золотовалютні запаси поповнювати нічим. Тому обмеження не знімають. Лише послаблюють. Але кардинально нічого не змінюється. Людина не може поїхати за кордон і розрахуватися там своєю банківською карткою більш ніж на 6 тис. гривень. Не може заплатити за навчання, лікування за кордоном без додаткових папірців. Не може розплатитися із закордонним партнером. Збільшена норма продажу валюти з 3 до 6 тисяч гривень – більше поправка на інфляцію, ніж послаблення. Власники валютних депозитів ходять до банку по кілька днів, місяців, щоб забрати свої гроші. І не факт, що отримають. У банку можуть сказати, що доларів немає. Запропонують забрати вклад гривнями за невигідним курсом.

Нацбанк 4 березня також спростив оплату за імпортне пальне. Але бензин не подешевшає. Постачальники вже заклали в ціну пального курс 32 грн. за долар. Тож послаблення Нацбанку – умовні. Наприклад, збільшили ліміт купівлі готівкової валюти з 3 до 6 тис. гривень на добу. Тепер людина зможе придбати понад 200 доларів, а не трохи більше за 100. Це рішення вигідне чорному ринку валюти.  Тіньовий ринок майже поглинув офіційний. Різниця оборотів – у десятки разів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ