Підтримати нас

Після запровадження зони “особливого режиму” на окупованій Херсонщині може погіршитись гуманітарна ситуація

19 липня 2024 13:41
214
Поширити:
Фото: Радіо Свобода "Новини Приазов'я"/ Скадовськ Херсонська область

У прифронтовій частині окупованої Херсонщини є населені пункти, які повністю знищені внаслідок бойових дій, у більшості інших залишаються приблизно 30% жителів. Саме тому запровадження пропускного режиму може суттєво погіршити гуманітарну ситуацію у цих населених пунктах.

Про це у коментарі “Новинам Приазов’я” зазначив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами це вплине на довіз продуктів до торгових точок та медикаментів до аптек.

“Там є окремі аптеки, які намагаються працювати. Навіть це буде ускладнено, тому що якщо працівники цих об'єктів не отримають ці перепустки, звичайно, вони не зможуть там вести господарську діяльність. Відповідно, у людей не буде доступу до предметів першої потреби, в тому числі до ліків. Такий ризик є”, – пояснив Соболевський.

За його даними, тиск на жителів окупованої частини Херсонщини триває постійно, це і фільтраційні перевірки та робота блокпостів, і вибіркові обшуки та затримання.

“Зараз ми бачимо, що вони значно посилили тиск через майно. Будемо сподіватися, що людей будуть випускати, що їх там не будуть тримати як заручників, але ризик є. Вони з одного боку хочуть, щоб там було якомога менше людей, а з іншого боку вони ж людей використовують як «живий щит». Тому вони зацікавлені, щоб там в певних населених пунктах залишалися люди. Поруч з ними є російські військові, які дуже часто зараз просто в цивільному одязі для того, щоб не бачили, що це військовослужбовці, щоб по них не відпрацьовували. І вони більш-менш вільно себе почувають, розуміючи що не буде по них працювати артилерія, коли поруч цивільні наші. Тому от цей баланс вони якось там намагаються зберегти”, – зазначив Соболевський.
  • Незаконний голова Херсонщини Володимир Сальдо видав указ про те, що з 1 серпня 2024 року люди на окупованій території Херсонської області матимуть обмежений доступ до “зони особливого режиму”. Значно важче вони переміщатимуться між Голою Пристанню, Олешками та в Скадовськ.
  • В указі незаконного голови Херсонщини Володимира Сальда зазначено, що в 15 кілометровій зоні від берега Дніпра введуть “особливий режим перебування цивільних людей у прифронтовій смузі”. До неї входять 46 населених пунктів.
  • На окупованій території Херсонської області з 29 червня 2024 року незаконна влада зменшила тривалість комендантської години на 1 годину.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів