Підтримати нас

П’ятниця, 13-те. Чому нам так не щастить у цей день

Автор статті
14 грудня 2019 12:25
277
Поширити:

На жаль, у кожному році є хоча б одна така п’ятниця, а іноді цілих три.

З усіх днів, коли хотілося б залишитися в ліжку, п’ятниця 13-те — вочевидь найкращий вибір. Це не тільки назва одного популярного (і дедалі замусоленішого) фільму жахів, але й число, яке асоціюється з невдачею. Тому в народі вважається, що в цей день краще серйозно не ризикувати.

Навіть якщо ви спробуєте її уникнути, невдача все одно може наздогнати вас, як це сталося з мешканцем Нью-Йорка Дазом Бакстером. У 1976 році в п’ятницю, 13-го числа, він вирішив залишатися в ліжку весь день, але підлога його квартири провалилася, і він загинув.
Є навіть термін, що позначає жах, який люди відчувають у цей день: параскаведекатриафобія. Його ввів психотерапевт Дональд Доссі, фахівець з фобій, щоб описати сильний ірраціональний острах цієї дати.

На жаль, у кожному році є хоча б одна п’ятниця 13-те, а іноді цілих три. Але незалежно від того, скільки разів Джейсон Вурхіз — вбивця в масці з фільму Пятница, 13 — повертається на наші екрани, цей страх все одно не перестає бути плодом нашої уяви, без будь-яких підтверджень з боку науки.

Одне дослідження зафіксувало невеликий сплеск дорожньо-транспортних пригод серед жінок-водіїв у Фінляндії, але проблема була пов’язана з тривожністю, а не невдалим збігом обставин загалом. Дослідження, що відбулося згодом, не виявило підвищеної кількості пригод у цей день, але все-таки підсумувало: якщо ви забобонні, 13-го за кермо краще не сідати.

Стигма, пов’язана з цим днем, найімовірніше, з’явилася завдяки двом іншим забобонам. У християнській традиції смерть Ісуса сталася в п’ятницю, а на Таємній вечері були присутні 13 осіб. За тевтонською легендою, бог Локі з’явився на званій вечері, де було накрито для 12 богів, що зробило його 13-им за столом і призвело до смерті одного з гостей.

В інших частинах світу 13-те число не настільки нещасливе. Послідовники індуїзму голодують, щоб вшанувати бога Шиву і Парваті на Трайодаші, тринадцятий день за давньоіндійським календарем. У буддистському напрямі Сінгон — 13 Будд, а в Тибетській книзі великого звільнення зустрічаються згадки 13 щасливих знаків.

В Італії більше бояться числа 17, через яке італійці навіть змінюють плани. А в Греції, Іспанії та Мексиці невдалий день не п’ятниця, а вівторок, 13-те.

У Китаї цифру 4 вважають особливо нещасливою, бо вона звучить майже так само, як слово «смерть». А в мультикультурних країнах, наприклад, в Австралії, можна зустріти готелі без 13-го та 4-го поверху, через занепокоєння, яке люди відчувають, стикаючись з цими числами.

Спокуса забобонів

Забобон — один з перших елементів віри в надприродне, що став об'єктом вивчення на початку 1900-х. Попри те, що багато з них перетворилися на традиції, в які насправді ніхто не вірить, живучість забобонів вражає.

Якщо ви схрещує пальці, турбуєтеся, якщо розбили дзеркало, і кидаєте розсипану сіль через плече, ви здійснюєте давні практики, які можуть сильно вплинути на ваші емоції.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ