Підтримати нас

Перша смерть від коронавірусу. Що відомо та яка ситуація у Радомишлі

Автор статті
14 березня 2020 09:00
687
Поширити:

В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу. 13 березня у лікарні Радомишля (Житомирська область) померла жінка 1949 року народження.

Суспільне зібрало усю відому нині інформацію про померлу та ситуацію в місті у зв'язку з цією трагедією.

Як і чому померла жінка

71-річна мешканка Радомишля, родом із Західної України, на початку березня повернулася додому з Польщі. На момент повернення симптомів коронавірусу в неї виявлено не було. Проте, вони з'явилися пізніше, однак, за даними МОЗ, хвора не звернулася до лікарів одразу, приблизно впродовж тижня залишаючись на карантині та займаючись самолікуванням. До лікарів, жінка звернулася лише 12 березня. Її одразу госпіталізували та підключили до апарату вентиляції легенів, однак це вже не допомогло.

"Померла була особою похилого віку, в неї була двостороння пневмонія і, на жаль, після її звернення лікарі не змогли врятувати їй життя", — сказав на брифінгу головний санлікар Віктор Ляшко.

"Ми розуміємо, що люди похилого віку перебувають в групі ризику. Ми просимо ще раз усіх поспілкуватися з батьками, бабусями, дідусями та максимально обмежити їхнє пересування (у місцях масового скупчення людей — ред.). Самоізоляція та перебування у власних оселях — найкращий засіб профілактики сьогодні для людей похилого віку", — наголосив Ляшко.

Нині під наглядом лікарів перебувають і близькі родичі жінки, з якими вона проживала, та особи, з якими вона контактувала.

8 березня жінка сходила до місцевої церкви. На службі були присутні 20 людей. Станом на 13:00 13 березня п'ятеро з них звернулися до медиків із симптомами, характерними для гострої респіраторної вірусної інфекції. Двох людей планують ушпиталити, ще трьох відпустили на домашній карантин, повідомив нашим кореспондентам головний лікар Радомишльської лікарні.

Також жінка відвідувала родичів у селі Замочок Жовківського району Львівщини. У Львівській області обстежили вісьмох людей, які контактували з померлою від коронавірусу. Жодних ознак захворювання у них не виявили, розказав заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут. За його словами, інкубаційний період вже вичерпано, але за людьми ще два тижні спостерігатимуть медики.

"Опитали протягом того часу, як вони себе почували. До речі, вивчили ситуацію в цьому населеному пункті — жодних проблем немає. Стан їхній цілком задовільний, ніяких ознак протягом того періоду, після останнього контакту із захворілою, у них не було", — сказав Когут.

Ситуація в Радомишлі

13 березня у Радомишлі закрили місцеві ринки та призупинили рух громадського транспорту. 13 березня у Радомишлі продезінфікували церкву, яку відвідувала жінка, а також провели знезараження місцевого автовокзалу. При цьому рятувальники були у засобах біологічного захисту.

Паніки в місті немає. Продавці місцевих магазинів кажуть, що від ранку спостерігалося зростання ажіотажу на купівлю хліба та круп серед людей пенсійного віку, однак до вечора ситуація вгамувалася.

Перша смерть від коронавірусу. Що відомо та яка ситуація в Радомишлі

Дезінфекція церкви у Радомишлі. ДСНС

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ