Підтримати нас

Пенсіонери, які не мають достатнього стажу, можуть отримати соціальну допомогу

Автор статті
23 квітня 2024 09:21
227
Поширити:
Фото Олександра Корнякова

Якщо людина у віці 65 років має менше ніж 15 років страхового стажу, то вона може отримати соціальну допомогу від держави замість пенсійних виплат.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Зазначається, що у 2024 році розмір такої допомоги – різниця між прожитковим мінімумом для людей, які втратили працездатність та середньомісячним загальним доходом сім’ї з розрахунку на одну людину за попередні шість місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для працездатних людей. 

“Щоб отримувати тимчасову державну допомогу, треба звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання”, – йдеться в матеріалі. 
 Згідно із законом, не всі люди, яким не вистачає стажу для пенсії, мають право на тимчасову допомогу.
Допомога не призначається, якщо: 
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну людину за попередні пів року перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних людей;
  • людина отримує пенсію чи соціальну допомогу, працює чи веде іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу;
  • хтось із членів сім’ї протягом року перед зверненням по допомогу здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тисяч гривень;
  • у результаті вибіркової перевірки виявлено додаткові джерела коштів для існування, які не вказані в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення; заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані; отримання доходу від утримання худоби чи птиці);
  • у власності людини або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, або більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).

“Соціальна допомога пенсіонерам, які не мають достатнього пенсійного стажу, може призначатися всупереч вищезазначеним обмеженням щодо висновку комісії. Таке можливе, якщо у складі сім’ї є людина з інвалідністю. Рішення у такому разі приймається після обстеження матеріально-побутових умов особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги”, – додає ЦЖР. 
  • Пенсіонери, які працювали в селах та продовжують там проживати після виходу на пенсію, зможуть скористатись пільгами. Стовідсоткова пільга діє на оплату комунальних послуг та придбання побутового палива.
  • За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 квітня 2024 року середня пенсія у Херсонській області становить 4 тисячі 884 гривні 14 копійок, це на 859 гривень 13 копійок менше середньої пенсії по Україні.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ