Підтримати нас

“Основні проблеми в нас попереду” — начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології про наслідки руйнації Каховської ГЕС

Vgoru
Автор статті
07 червня 2023 17:41
2,244
Поширити:

Росіяни підірвали Каховську ГЕС 6 червня. Сьогодні, 7 червня, вода в Херсоні прибуває не так швидко, але попереду на херсонців однаково чекає більшість труднощів.

Які це проблеми, про рівень води зараз і її тенденцію в майбутньому розповів у коментарі “Вгору” начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк.

“Станом на вечір 7 червня рівень води в Херсоні становить 5 метрів 58 сантиметрів. Це доволі високий рівень і динаміка прибуття води зараз трохи знизилася до 3 см за годину. У порівнянні вчора було 35 см за годину” — повідомляє начальник.  

За словами Юрія Кіріяка, це позитивна динаміка, хоча вода і підіймається на 1-3 сантиметри постійно. Також слід звернути увагу, що в Каховському водосховищі рівень води 13 м 81 см. Метеоролог вважає, цілком можливо, що кількість води з Каховського водосховища значно менше поступатиме до Херсона. 

Але водночас усі заплави та плавні заповнені водою. Навіть якщо водосховище перестане подавати воду,  то ще певний час треба для того, щоби вода з усіх низин зійшла в море, вважає Юрій Кіріяка.

“Усе залежить від того, в якому стані Каховська ГЕС. Якщо там якісь нижні шари залишились, то вода доволі стрімко зійде. Але в нас потім будуть інші труднощі. Температура близька до 30 градусів і немає опадів — уся органіка, що на вулицях заплило, тварини, які загинули — тоді буда справжня екологічна катастрофа, коли вода зійде, а все це залишиться і буде розкладатися. На жаль, основні проблеми в нас попереду”, — вважає спеціаліст.

Нагадаємо, унаслідок підриву Каховської ГЕС уже завдано непоправної шкоди унікальним культурним пам’яткам та Національному природному парку "Нижньодніпровський". Багато цінних історичних об’єктів – скіфські та козацькі кургани – перебувають у небезпеці.

На сьогодні, 7 червня, евакуювали понад півтори тисячі громадян. Понад 50 людей вибуло сьогодні з авто- та залізничного вокзалів у різні міста України. Там їм надається допомога. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ