Підтримати нас

Оголосили підозри 14-ом російським військовим, які розганяли мирні мітинги проти окупації Херсону

Vgoru
Автор статті
15 липня 2023 07:13
587
Поширити:

СБУ заочно оголосила підозри російським військовим, які у період із 5 березня по 27 квітня 2022 року девʼять разів придушували мирні акції у центрі Херсона проти окупації міста. Російських військових підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, а саме у жорстокому поводженні з цивільним населенням.

Про це пише Судовий репортер.

Під час окупації Херсона 5 березня 2022 року командир штабу 50 окремої бригади оперативного призначення Михайло Калупін віддав наказ своїм заступникам Григорію Зані, Дмитру Гапонову, а також командирам підрозділів Дмитру Пєшакову та Олександру Науменку зброєю розганяти мирні акції на підтримку територіальної цілісності України. 

Цивільних мешканців били, затримували і нелегально увʼязнювали на період від кількох годин чи діб, а деякі із затриманих досі не звільнені й були вивезені до Криму.

10 березня 2022 року командири 606 центру спецпризначення військ нацгвардії РФ (606 ЦПС ВНГ РФ) Рінат Джиганов та Едуард Даниленко розігнали мітинг на площі Свободи, використовуючи вогнепальну зброю, гумові кийки, світло-шумові та димові гранати, а також сльозогінний газ.

19 березня херсонці вкотре зібралися на центральній площі міста. Командир відділення спецпризначення Аділ Мірзалієв та інструктор взводу Мірхан Дусенгалієв розігнали людей. Одного мітингувальника увʼязнили спочатку в ізоляторі херсонської поліції, а потім вивезли до слідчого ізолятора №1 в Сімферополі, де він перебуває й понині.

21 березня акцію на площі Свободи знову розігнали. За даними слідства, до цього причетні водій-розвідник Найдан Куулар, заступник командира 2 групи спецпризначення 1 загону спецпризначення 606 ЦПС ВНГ РФ Владислав Масол і командир взводу 2 взводу спецпризначення «Р» групи спецпризначення «Р» 1 загону спеціального ПТГ 606 ЦПС ВНГ РФ  Олександр Унегов. Того дня чотирьох мітингувальників затримали й одного змусили зʼїсти жовто-блакитну стрічку та увʼязнили в ізоляторі на 11 днів. 

22 березня кулеметник відділення спецпризначення Салман Совбанов та інструктор взводу Сергій Туришев знову застосували силу до протестувальників і щонайменше двох затримали.

23 березня Даниленко на виконання прямого наказу полковника Зани у змові з іншими військовослужбовцями 606 центру спецпризначення Масолом, Унєговим і Туришевим силою розігнали акцію і затримали щонайменше трьох учасників. Затриманих побили й незаконно увʼязнили, не склавши ніяких документів. Одного мітингувальника відпустили через пару годин, іншого – через тиждень, а третього вивезли до слідчого ізолятора №1 в Сімферополі, де він утримується до цього часу.

Нагадаємо, судитимуть російських військових, які з березня по жовтень 2022-го захопили ізолятор у Херсоні, де піддавали тортурам понад двісті місцевих мешканців. Декого окупанти тримали кілька годин, декого – упродовж місяців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ