Підтримати нас

Новий закон про столицю – час повернути самоврядування у Києві

Автор статті
13 вересня 2019 11:33
720
Поширити:

Проект Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» визначено як один із 20 пріоритетів Коаліції РПР для Верховної Ради України IX скликання.

Ще 2015 року експерти РПР зайняли чітку позицію: закон «Про столицю України – місто-герой Київ» треба кардинально оновити. Новий закон має:

  • суттєво  змінити систему управління та прийняття рішень в Києві
  • наблизити владу до киян
  • зняти політичні суперечності щодо дуального статусу Київського міського голови, який одночасно є і головою Київської міської державної адміністрації, що робить його вразливим при зміні Президента України. 

Проте Коаліція РПР залишилася непочутою. А сьогодні ситуація навколо проблеми управління містом знову загострилася і заважає стабільній роботі органів місцевого самоврядування у столиці України.

Ми звертаємося до парламентської більшості із закликом ухвалити нову редакцію закону «Про столицю України – місто-герой Київ», який поверне реальне місцеве самоврядування у Київ і водночас забезпечить органи місцевого самоврядування достатніми повноваженнями та фінансовими ресурсами. 

Сподіваємося, що при ухваленні закону врахують позицію про необхідність відновлення районних рад та встановлять мінімально необхідний розподіл повноважень між міською та районними радами. А також – буде чітко розмежовано повноваження Київського міського голови та Голови КМДА, а встановлення державного нагляду щодо актів ОМС міста Києва буде збалансованим.  

Ухвалення збалансованої оновленої редакції Закону “Про статус столиці України місто-герой Київ” стане важливим внеском новообраного парламенту у продовження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на засадах конституційності, субсидіарності та дотримання духу і букви Європейської хартії місцевого самоврядування.  

Експерти групи Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади Коаліції РПР закликають народних депутатів України відповідально поставитися до ухвалення такого закону на основі всебічного обговорення та врахування інтересів киян та громадян України. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ