Підтримати нас

Новий закон про нацбезпеку: чому депутати подали порожні сторінки в документі

Автор статті
08 квітня 2018 15:32
599
Поширити:

У четвер, 5 квітня, депутати ухвалили закон про національну безпеку. Проте деякі сторінки законопроекту залишилися порожніми для того, щоб депутати пізніше змогли внести свої правки.

У зв’язку з цим законопроектом, міністр оборони має стати цивільною особою, а ставка головнокомандувача тепер вводиться окремо. Також розділяється Генштаб та оперативне командування.

Крім того, за словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, посилюється парламентський контроль над бюджетом і іншими питаннями в армії.

"Насамперед, ідеться про систему управління та керівництва Збройними силами та іншими органами з сектора безпеки України, що підвищать їх здатність протистояти сучасним загрозам. Законопроект гарантує надійний, цивільний та демократичний контроль над спектром безпеки і оборони України",– поінформував Турчинов.

Депутати із фракції "Самопоміч" подали альтернативний законопроект. На їхнє переконання, все не зовсім так, як зазначив Турчинов. Мовляв, насправді це просто красиві слова, але реального контролю за витратами парламент не отримав. А також через те, що створюється три різні точки, може початися плутанина: важко буде з'ясувати, де саме ухвалили певне рішення і хто за нього відповідає. Проте нардепи пообіцяли це виправити до другого читання.

"Система колективної безпеки НАТО базована на принципах демократії. Щодо законопроекту, який ви пропонуєте, то він базується на принципах авторитаризму, а це неможливо поєднати (з принципами демократії, на яких базується НАТО – 24). Закон про нацбезпеку – це система, яка дозволить нарешті звільнити СБУ від необхідності переслідувати бізнес і політичних опонентів президента, але, на жаль, нічого цього нема на 35 сторінках",– заявила заступниця Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

До законопроекту у представників ЄС та НАТО було багато запитань. Однак, за словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, цей закон підтверджує стандарти НАТО в українській армії.

"Щоб нас потім не звинуватили, що ми розширили текст тими блоками чи абзацами, яких там ніколи не було, і щоб потім опозиція не побігла скаржитися, ми зробимо нові блоки. Наразі вони залишатимуться порожніми, а потім депутати їх наповнять правками",– прокоментував народний депутат Іван Вінник

Один із аспектів, який виправили, було те, що над Службою безпеки залишається парламентський контроль. А також цей законопроект має започаткувати реформу самої Служби безпеки, однак над цим депутати ще працюватимуть. 5 квітня вони в першому читанні ухвалили напрацювання екс-президента Європарламенту Пета Кокса. Що ж стосується кількості комітетів в парламенті, то їх має бути не більше 20.

Також парламент рекомендував європейським країнам не дозволяти Росії будувати нову газотранспортну систему "Північний потік 2", адже це загрожує енергетичній безпеці як самої Європи, так і України.

В цілому депутати ухвалили президентський закон про дипломатичну службу. І серед важливого: знову таки дається можливість парламентського контролю, тобто перед тим, як МЗС подаватиме кандидатури певних дипломатів і послів, ці кандидатури мають бути узгоджені профільним парламентським комітетом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ