Підтримати нас

Нова купюра в 1000 грн активізує підробки

Автор статті
16 січня 2017 13:00
588
Поширити:

У Національному  банку вважають оптимальним зараз ввести купюру в 1000 грн. У мережі поширюють фото зразків нової банкноти, де зображено письменника Пантелеймона Куліша.

Нову купюру в 1000 гривень  найбільше використовуватиме тіньовий сектор економіки. Через введення нових грошей може виникнути бум на підробки. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

“Коли європейці обговорювали доцільність 500-єврової купюри, аргументом проти була корупційна складова. Давати хабар найлегше великою купюрою. Хто буде основним споживачем купюри в тисячу гривень? Це не ті, хто отримують зарплату в 3,5 чи 6 тисяч гривень. Споживачем таких грошей буде тіньовий та корупційний сектори економіки. Їм вигідно зберігати гроші в таких купюрах, давати хабарі. Менше місця займатимуть у валізі чи в кейсі”, – говорить експерт.

За його словами, Національний банк міг би вже давно запровадити таку купюру. Гривня знецінилася відносно долара майже втричі.

“Інфляція за три роки становила більше, ніж 80 процентів. Купюра в 500 гривень тепер і три роки тому має різний номінал за внутрішньою вартістю. Регулятор відкладав це рішення. За кількістю номіналів в обігу оцінюється, наскільки вдало країна бореться з інфляцією. Ми впритул наблизилися до тієї кількості номіналів, які мають країни із високим рівнем інфляції. Через цей психологічний факт велику купюру й не запроваджували, хоча потреба в ній виникла давно”, – коментує Олексій Кущ.

У світі поступово відмовляються від готівки, наголошує фінансовий експерт. Паперові гроші у розвинених країнах вважаються правилом поганого тону.

“Україна зараз не може відмовитися від готівки. Більшість політиків, чиновників задекларували величезну кількість грошей готівкою. Що більший рівень корупції, тіньової економіки, то більше в країні паперових грошей”, – додає фахівець.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ