Підтримати нас

Незаконно засудженого жителя Херсона Павла Запорожця перевезли до в'язниці для особливо небезпечних злочинців

21 жовтня 2024 15:49
254
Поширити:
Павло Запорожець. Фото: МІПЛ

У жовтні 2024 року жителя Херсона, юриста й колишнього правоохоронця, якого затримали російські окупанти Павла Запорожця перевезли до російської в'язниці для особливо небезпечних злочинців у Владимирський централ. 

Про це повідомила сестра Павла Лідія журналістам Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

“Відстежити переміщення брата складно, оскільки росіяни постійно перевозять українських бранців з одного місця утримання в інше”, – зазначила Лідія.

До цього його етапували у Волгоград, Перм, СІЗО № 1 Кірова. До вересня 2024 року Павла утримували у СІЗО № 3 Новочеркаська.

Рідні Павла Запорожця подали касаційну скаргу на вирок від березня 2023 року: 13 років позбавлення волі, десять із яких він має провести у колонії суворого режиму. Зараз чекають на її розгляд. 

“Незаконне позбавлення свободи, нелюдські умови утримання, позбавлення права на справедливий суд і депортація, вчинені в рамках санкціонованого владою РФ широкомасштабних переслідувань цивільного населення на окупованій території, мають розглядатися як злочин проти людяності”, зазначив експерт МІПЛ із міжнародного права Андрій Яковлєв.

Сестра Павла розповіла, що спочатку чоловіка утримували в херсонському ізоляторі № 1. У липні 2022 року їм вдалося зустрітися. Як згадує Лідія, тоді в нього були розгублені та повні страху очі. 

“Уже на той момент він, мабуть, розумів, що попереду в нього тривалий шлях у в’язниці в нелюдських умовах утримання”, – додала жінка.

Пізніше від адвоката рідні дізналися, що Павла вивезли до Сімферополя в СІЗО № 1. Потім його перевезли у СІЗО № 2. В обох слідчих ізоляторах жахливі умови. Незаконно утримуваним українцям не дозволяли сидіти чи лежати вдень та змушували співати гімн РФ. У лютому 2023 року Павла вивезли із Сімферополя у СІЗО № 1 Ростова. Там тримали по 30 людей в одній камері. Бракувало ліжок і матраців, тому полоненим доводилося спати по черзі. Улітку в камерах було дуже душно, тому бранці непритомніли. Медичної допомоги їм не надавали, йдеться в повідомленні.

  • Суд РФ повідомляв, що Павло Запорожець нібито готував теракт під час акції “Безсмертний полк”, яку російська адміністрація планувала в окупованому Херсоні 9 травня 2022 року. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів