Підтримати нас

На російських сайтах з усиновлення знайшли 17 дітей із дитячого будинку в Херсоні

13 червня 2024 13:57
202
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

На російських сайтах з усиновлення журналісти знайшли 17 дітей із дитячого будинку в Херсоні, які були підтверджені як українські діти в нещодавньому розслідуванні New York Times.

Про це йдеться в розслідування Financial Times, передає ВВС.

Зазначається, що дітей віком від восьми до 15 років, яких вивезли з державних дитячих будинків на окупованих у 2022 році територіях півдня та сходу України, знайшли на сайті з усиновлення usynovite.ru, пов’язаному з російським урядом. 

Окрім цього, в даних на сайті змінили імена та вік деяких дітей. Так, нове російське імʼя та вік однієї дитини відрізняються від її українських державних документів. У іншої дитини українське імʼя замінили на його російський варіант. Про українське походження жодного з них не йдеться, передає ВВС.

Журналісти змогли їх ідентифікувати за допомогою інструментів з розпізнавання зображень, інформації у відкритому доступі та інтерв’ю з українськими чиновниками, родичами.

Діти опинилися в Тульській та Оренбурзькій області. Також відомо, що одну дитину вивезли в окупований Крим, йдеться в повідомленні.

  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • За даними ООН, станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • СБУ повідомила про підозру депутатці держдуми РФ Яні Лантратовій та Інні Варламовій, що є дружиною голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова. Вони незаконно вивезли двох неповнолітніх дітей із Будинку дитини під час окупації Херсона.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів