Підтримати нас

На правобережжі Херсонщині без світла перебуває 41 село. У 10 з них більше ніхто не живе

Vgoru
Автор статті
19 липня 2023 09:15
399
Поширити:

На деокупованій території Херсонщини перебуває без світла 41 село. З 11 листопада 2022 року вони не були заживлені. Усі ці населені пункти – на лінії зіткнення. Також у десятьох населених пунктах правобережної Херсонщини більше немає жителів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив очільник Херсонської обласної державної адміністрації Володимир Прокудін.

“Поясню (я от просто електриком став), ми зараз заживляємо населені пункти не за стандартною схемою, як воно було до широкомасштабного вторгнення. Тому що ті великі лінії електромереж, що йшли по лінії Дніпра, уже всі знищені, і зараз, коли машина з вишкою туди приїжджає – по ній одразу «приліт». Заживляємо село, лінія слабка: якщо повернеться додому велика кількість людей – вона не потягне всіх, але на те населення, яке нині є, хоча б тимчасово вистачить”, — пояснює Прокудін.

За його словами, у цих населених пунктах все одно живуть небагато людей.

“Ми туди возимо генератори, дрова, пелети, воду. Евакуацію пропонували, але не можемо ми примусово проводити її, умовляли, психологи з людьми працювали. Не хочуть виїжджати звідти”, — говорить очільник.

За даними Прокудіна, усього на Херсонщині пошкоджено близько 14 тисяч 700 цивільних об’єктів. Більшість, а саме 13 тисяч 700 – це домівки людей. Також є інформація щодо 400 зруйнованих будинків унаслідок затоплення через теракт росіян на Каховській ГЕС. 

«Ця цифра має зрости, коли пройдуть комісії, що вирішуватимуть, який будинок доцільно відновлювати, а який ні. Я просто заходив у будинок після затоплення – він начебто стоїть, але щодня руйнується. 400 – це той мінімум, який ми наочно побачили одразу після відходу води», — говорить начальник.

Учора ми писали, що на Херсонщині грошову допомогу від держави загалом отримали понад 4 тисячі 600 мешканців, які постраждали від затоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Також у Херсоні відзначили ліквідаторів катастрофи на Каховській ГЕС.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ