Підтримати нас

На окупованих територіях України окупаційна влада забороняє українську мову у сфері освіти

20 червня 2024 15:33
254
Поширити:
Фото: Громадське радіо

На окупованих територіях України незаконна влада впроваджує російську мову викладання в навчальних закладах. Викладати українську мову та працювати за українською навчальною програмою – заборонено.

Про це йдеться в оприлюдненому звіті “Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України” міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

У звіті йдеться, що незаконна влада також погрожує освітянам, які відмовляються вносити зміни, їх тримають під вартою та катують.

“Правозахисники також встановили, що окупаційна влада погрожувала батькам, чиї діти продовжують навчатися за українською освітньою програмою дистанційно”, – пишуть у Human Rights Watch.

Для навчання за російською освітньою програмою використовують підручники з історії, які виправдовують російське вторгнення та називають Україну “неонацистською державою”.

У правозахисній організації зауважують, що своїми діями Росія порушує міжнародні стандарти прав людини, зокрема заборону пропаганди війни, право дитини здобувати освіту рідною мовою та право батьків мати вибір щодо освіти своїх дітей.

  • Нещодавно стало відомо, що у Скадовську на лівобережжі Херсонщини нібито збираються відкрити кадетський клас під керівництвом Росгвардії. І представники тієї ж силової структури розповідали українськими дітьми на окупованій території Херсонської області про російських військових і “бойові задачі”.
  • Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповів, що російські окупанти виділяють великі ресурси на роботу з підлітками. Один із напрямків – це “військово-патріотичне виховання”.
  • Дітей на окупованій Херсонщині долучили до проєкту “Канікули із Росгвардією”. За словами Дементія Білого, вони намагаються контролювати порядок серед жителів окупованих територій та залучають їх до пропаганди.
  • У коментарі “Вгору” політолог, краєзнавець Дементій Білий казав, що російські окупанти намагаються вкласти у свідомість українських дітей ворожу, імперську, російську ідеологію та зробити з них солдат імперії.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів