Підтримати нас

Мешканку Дудчан на Херсонщині визнали винною в колабораціонізмі за участь у псевдореферендумі

Vgoru
Автор статті
03 жовтня 2023 16:13
596
Поширити:

Суд Одеси визнав винною в колабораціонізмі мешканку села Дудчани Нововоронцовського району Херсонської області. Минулого року у вересні вона взяла участь у проведенні в селі псевдореферендуму. Жінка була членкинею окупаційної виборчої комісії й пропонувала односельцям проголосувати. Зараз жінка під вартою.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

За даними «Судового репортера», у судовому засіданні жінка вину не визнала. Вона стверджувала, що брала участь у псевдореферендумі через відчуття загрози своєму життю та життю своєї родини. Пояснила, що близько трьох місяців була без заробітку, ніяких виплат не отримувала, тому їй потрібні були гроші на утримання двох дітей.

За її словами, 1 серпня минулого року вона влаштувалася прибиральницею в сільську раду села Дудчани. У вересні староста запропонувала їй 50 тисяч рублів за участь у псевдореферендумі. Вона погодилася, оскільки їй бракувало грошей. Але на псевдореферендумі не змушувала нікого голосувати та не агітувала за Росію. 

Гроші за участь у псевдореферендумі жінка не отримала, тому що староста з ними втекла, як ЗСУ звільнили село, пояснювала обвинувачена. Суд не визнав, що вона брала участь у псевдореферендумі через скрутне матеріальне становище.

Односелець у судовому засіданні розповів, що жінка агітувала за участь у псевдореферендумі, приносила скриньку з бланками у двір і казала: «Голосуй, будуть гроші. Нічого не бійтеся! Росія тут назавжди!». Свідок проголосував проти Росії.

Ще один чоловік розповів, що обвинувачена та ще одна людина ходили вдвох без військових. Пропонували проголосувати та зʼясовували, чому люди негативно ставляться до референдуму та відмовляються голосувати.

Ще один свідок повідомив, що чоловік обвинуваченої відмовився брати участь в окупаційній виборчій комісії, а сама вона погодилася. Люди добровільно брали участь у псевдореферендумі, бо там платили гроші:  видавали по 10 тисяч рублів.

Відомо, що обвинувачена часто була помічена в сімейних сварках і конфліктах із сусідами. До сільської ради надходили скарги на неї від жителів села.

Суд звертає увагу, що на момент скоєння злочину обвинувачена працювала прибиральницею в сільській раді й отримувала зарплату. Окрім того, мала дві земельні ділянки. Її чоловік також отримував щомісячний дохід, і сама жінка підтвердила отримання матеріальної допомоги від росіян. 

Жінку засудили до 6 років увʼязнення з конфіскацією майна. Їй на 10 років забороняється обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, повʼязаною з виборчим процесом.

Раніше суд Харківської області визнав винним у колабораціонізмі заступника директора з господарських питань відокремленого підрозділу «Млин» ТОВ «Херсонмлин», зареєстрованого в Олешках на Херсонщині.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ