Підтримати нас

Легалізація зброї в Україні можлива вже у 2021 році: деталі проєкту закону, який готують у ВР "Слуги народу"

Автор статті
28 січня 2021 16:00
1,561
Поширити:

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності затвердив законопроєкт щодо легалізації володіння вогнепальною зброєю.

Проєкт закону №4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" рекомендований до ухвалення за основу. Це вже не перша спроба, коли народні депутати намагаються дозволити українцям легально володіти вогнепальною зброєю. Ще навесні 2020 року в Раду подавався інший проєкт, яким пропонувалося дозволити громадянам володіти і застосовувати для самозахисту вогнепальну зброю, однак він так і не був винесений на обговорення.

Головною новинкою проєкту від "Слуги народу" є створення спеціального реєстру власників зброї, вести який буде Міністерство внутрішніх справ. Уся інформація про наявність і придбання зброї  зберігатиметься в реєстрі 30 років. І матиме частково обмежений доступ. 

Цікаво те, що депутати вважають, що такий реєстр не тягне за собою витрат із Держбюджету. На це головне наукове експертне управління Ради (ГНЕУ), яке аналізує всі проєкти законів, відзначило, що необхідно прорахувати витрати на створення і ведення цього реєстру.

Зараз українським громадянам, старшим  21 року, дозволено володіти гладкоствольною і нарізною довгоствольною вогнепальною напівавтоматичною зброєю. Водночас  придбати можна лише довгоствольну зброю - гладкоствольні мисливські рушниці або нарізні гвинтівки і карабіни. Короткоствольною вогнепальною зброєю (яка належить до категорії "С") - пістолетами і револьверами - звичайним громадянам володіти заборонено.

Нардепи пропонують дозволити володіти короткоствольною вогнепальною зброєю громадянам, яким виповнилося 28 років, які не мають медичних протипоказань, не мають судимості, не притягувалися до адмінвідповідальності впродовж останнього року і не менше 5 років законно володіли іншим цивільним вогнепалом.

Зброя категорії "А" - автоматичну вогнепальну зброю - фізособам буде заборонено купувати. В той час як юрособам дозволено тільки для тирів та стрільбищ (на цей вид діяльності необхідно буде отримати спеціальну ліцензію) і не більше 5 одиниць однієї моделі. Зброя категорії "В" буде дозволена для продажу громадянам України, які досягли віку 21 рік і які не притягувалися до адмінвідповідальності більше 2 разів.

Право на отримання зброї категорії "D" (довгоствольною вогнепальною) можна буде володіти після 18 років. Остання категорія "E" - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя) буде дозволена особам старшим 25 років.

Усім власникам зброї  видаватимуться посвідчення із зазначенням категорії зброї. Для її отримання необхідно буде звернутися в МВС із заявою та документами, серед яких медична довідка про те, що такому громадянину дозволяється володіти зброєю, а також документ про проходження курсів з поводження зі зброєю. Ці курси стануть ще однією новацією - громадяни України, які мають намір вперше отримати посвідчення власника зброї, повинні будуть пройти курси з вивчення матчастини зброї, правил поводження з нею та випадків використання.

Відповідно до тексту закону, використання цивільної вогнепальної зброї повинно відбуватися виключно з метою реалізації права на захист. 

"Використання зброї має відбуватися тільки після попередження, за винятком випадків, коли зволікання створює "безпосередню небезпеку" для власника зброї. Заборонено використовувати вогнепали проти жінок "з явними ознаками вагітності", осіб з інвалідністю, неповнолітніх, крім групового нападу, а також проти працівників правоохоронних органів, військовослужбовців під час виконання службових обов'язків, крім випадків здійснення ними дій, які загрожують життю і здоров'ю людей", – зазначають автори законопроєкту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ