Підтримати нас

Китайську вишню сіють у листопаді

23 листопада 2016 13:00
174
Поширити:

Китайська вишня – кущ, який виростає до 2 м. Гілки тонкі, червоного кольору. Плоди темно-червоні. Щільно прилягають один до одного на пагоні, не звисають. Рослину часто називають червоною обліпихою.

– Удома вирощую тільки китайську вишню. Вона солодка, на відміну від звичайної, – каже 52-річний Максим Сологуб із міста Козятина Він­ницької області. – Садок нагадує квітник, коли зацвітають китайки. Їхній цвіт пахне сильніше за вишневий. Низькі кущі схожі на величезний ­букет.

З одного куща можна зібрати 8-10 кг ягід.

– Люблю їх, бо вони не обсипаються. Можна не спішити обривати. Невибагливі до ґрунту. Ростуть всюди. Головне, щоб було багато сонця. У тіні не даватиме ­плодів.

На одному місці китайська вишня росте не більш як 10 років. Кущі самозаплідні, мають і чоловічі, і жіночі квітки. У садку має бути 5–6 рослин, щоб запилювали одна одну. Їх слід вчасно оновлювати.

– Розмножую насінням, яке висіваю на початку листопада. Так точно знаю, що виросте сорт, який треба. Вже кілька разів мене дурили, коли купував саджанець на базарі, – говорить Сологуб.

Кісточки з ягід промиває і сушить у затінку. На початку вересня змішує їх з мокрим піском, кладе в прохолодне місце. Через місяць-півтора висіває в землю. Глибина борозенки має бути 3–4 см. Насінини кладе через 2–3 см.

Зверху насипає пісок і ґрунт. Можна ще додати листя або тирсу. Весною з'являються сходи, які за рік виростають до півметра. Наступної весни розсаджує їх на постійне місце. Перші плоди можна отримати через три роки.

– Часто удобрюю ґрунт. Коли вишня цвіте, даю по 50 грамів азоту і калію та 70 грамів фосфору. Восени кущу треба органіка, тому під кожну дорослу рослину кладу два відра перегною.

Вже з другого року у вишні формують крону. Спочатку зрізають зайві пагони. Залишають тільки 10 найсильніших. Однорічні пагони вкорочують до 40 см. На наступний рік обрізають по 20 см гілки з боків.

За п'ять років китайську вишню треба омолоджувати. Для цього щорічно зрізують найстарішу гілку. На її зміну залишають одну молоду. У куща має бути 6–7 сильних гілок.

– Мої вишні зими не бояться. Витримують морози ­до 35 градусів. Але на них часто нападає грибок моніліоз. Він буває після теплої зими або коли дощить під час цвітіння. Грибок обпікає гілки, листя і цвіт, мов вогонь або

мороз. Щоб його позбутися, не обов'язково зрізати гілки. Можна весною обприскати розчином хлорокису міді. 30 грамів його розводжу в 10 літрах води.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ