Підтримати нас

Каховська ГЕС – інструмент в руках окупантів для залякування і шантажу

Vgoru
Автор статті
19 травня 2023 12:27
493
Поширити:

Окрім постійних обстрілів і окупації, Херсонщину може спіткати ще одне лихо – прорив пошкодженої окупантами греблі Каховської ГЕС.  За повідомленням Центру журналістських розслідувань, там триває неконтрольований скид води. Потужні потоки спричинили підвищення рівня води в Дніпрі та підтоплення узбережжя Нової Каховки.

Кілька проросійських телеграм-каналів оприлюднили знімки затоплених позицій ворожих військ і пишуть про солдата-потопельника в бліндажі.  

Та підтоплення – не єдина проблема, пов’язана з частковою руйнацією греблі. Унаслідок зниження води в Каховському водосховищі майже 70% населених пунктів, які зазвичай користуються водою саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питного ресурсу. Також обміління може завдати проблем роботі Запорізькій ГЕС, охолоджувальні контури якої використовують воду рукотворного моря.

Журналіст Олег Батурін розповів «Новинам Приазовʼя»  проєкту Радіо Свобода, що рівень води у Каховському водосховищі поки не є критичним. А на окупованій частині Херсонщини, за його словами, частина окопів першої лінії оборони російської армії є затопленою.

Директор Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Михайло Яцюк розповів «Новинам Приазов’я», що обміління Каховського водосховища спричинить низку загроз для населення. 

Через обміління водосховища може постраждати система водопостачання для населення, зрошення, а також виробництва електроенергії, каже науковець. За його словами, близько мільйона людей користується водою з Каховського водосховища як питною після певного очищення.

Фахівець з екологічної безпеки мережі «Довкола» Максим Сорока вважає, що російські військові свідомо демонструють те, що контролюють Каховську ГЕС, і намагаються цим залякати.

«Різкий спад рівня води – це свідома дія з їхнього боку. Вони свідомо продемонстрували, що можуть зробити. Це абсолютно неадекватна дія. Вони так хотіли продемонструвати, що можуть створити техногенну екологічну катастрофу безпосередньо і на ЗАЕС, і в принципі на території всіх громад, які так чи інакше пов’язані з цим», – зазначив експерт.

Тож лишається один-єдиний спосіб уникнути всіх загроз, якими нас шантажують окупанти. Це – розгром, перемога ворога і звільнення всіх окупованих територій. Тільки тоді ми зможемо полегшено зітхнути.

Раніше керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що російські військові намагалися створити техногенну катастрофу на Херсонщині, підіймаючи воду на Каховському водосховищі, але зробили пастку для самих себе.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ