Підтримати нас

Інструкція для отримання безкоштовних ліків переселенцям

Автор статті
09 травня 2017 12:04
636
Поширити:

У квітні 2017 року почала діяти Урядова програма «Доступні ліки». Тепер переселенці можуть взяти рецепт в лікарні, звернутись в аптеку та отримати ліки безкоштовно або з доплатою.

Що передбачено програмою?

Програма передбачає повне або часткове відшкодування вартості ліків, вказаних у Реєстрі лікарських засобів.  

На кожний лікарський засіб необхідно мати окремий рецепт, що виписується не за комерційною назвою, а на основі назви діючої речовини ліків (друга колонка у Реєстрі - ред.).

Безкоштовно можна отримати ті ліки, які є найдешевшими та беруть участь у програмі. Інші препарати на основі тієї ж діючої речовини, але дорожчі, можна отримати з доплатою.

Хто може скористатися програмою?

Скористатися програмою мають змогу люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму та перебувають на амбулаторному лікуванні.

Як взяти участь у програмі?

Щоб взяти участь у програмі, необхідно:

  • звернутись до лікаря;
  • отримати рецепт із зазначенням діючої речовини. Строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Дивіться приклад правильно заповненого рецепта тут;
  • звернутися до аптеки, що бере участь у програмі, перелік постійно оновлюється на сайті Міністерства охорони здоров’я України;
  • отримати обрані ліки безкоштовно або з частковою доплатою.

У випадку, якщо в аптеці немає необхідних ліків, можна зачекати, поки вони туди надійдуть, звернутись в іншу аптеку або обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

Детальніше ознайомитися з програмою можна на сайті МОЗ України, або зателефонувавши на урядову «гарячу лінію» 15-45.

З картою аптек-партнерів програми «Доступні ліки» по всій Україні знайомтесь тут.

Порядок реалізації зазначеної програми визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення доступності лікарських засобів» від 17 березня 2017 р. № 152.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ