Підтримати нас

Іномарки з пробігом різко подешевшають

Автор статті
02 червня 2016 11:00
579
Поширити:

Парламент зробив щедрий подарунок автолюбителям. Він знизив ставки акцизного збору на імпорт автомобілів з пробігом. Завдяки цьому їх вартість всередині країни може знизитися на 20-40% в залежності від обсягу двигуна.

Верховна Рада 31 травня 2016 року ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №3251, згідно з яким на період до 2019 року знижуються ставки акцизного збору на імпорт б/у автомобілів.

«Жигулі»  – поза законом

Вони будуть поширюватися на автомобілі випущені не раніше 2010 року, крім тих, що ввозяться з країни-агресора Росії. Можна імпортувати лише один автомобіль на рік і не продавати його рік. Низькі ставки діятимуть до 31 грудня 2018 року. У разі зміни власника протягом цього року, необхідно буде сплатити повну суму акцизного збору. Низькі ставки діятимуть до 31 грудня 2018 року. Також в законі чітко прописаний вік авто – молодше 2009 року випуску. Крім того, машини повинні відповідати Євро-5 (екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах).

Радість на вулиці автомобілістів

Зокрема, у законопроекті йдеться, що ставка для автомобілів з бензиновим двигуном об’ємом 1 л ставка знижується в 10 разів; для 1-1,5 л – в 22 рази; 1,5-2,2 л – в 6,2 рази; 2,2-3 л – в у 8 разів; більш 3л – в 1,5 рази. Ставки для дизельних  двигунів знижуються в 2-10 разів.
Зниження акцизних ставок зробить автомобілі з пробігом досить привабливими для українських споживачів. Наприклад, німецький седан BMW третьої серії 2010 року випуску з дволітровим бензиновим двигуном досі можна було придбати в Україні за 17 тис євро. Після вступу в силу нових ставок, ринкова ціна може впасти до 12 тис євро.

“В цілому здешевлення автомобілів не старше 2010 року випуску складе 20-40%, в залежності від обсягу і марки”, – пояснюють експерти. Але через те, що в країну будуть ввозити набагато більше автомобілів з пробігом, ціни можуть просісти більше, вважають  маркетологи.
У цій ситуації у вкрай невигідному становищі опиняться продавці нових автомобілів нижнього і середньоцінового сегменту. Наприклад, митна вартість Renault Megane 2016 року з дизельним двигуном становить близько 3 тис євро. З цієї суми 600 євро – ПДВ і 300 євро – мито. В Україні така нова машина коштує близько $10 тис., з її покупки в бюджет надходить близько 4 тис євро. “Якщо обсяг імпорту б/у іномарок буде значний і ціни впадуть, то можна спрогнозувати смерть низькобюджетного сегменту.

Україна пересяде на іномарки

При цьому продавцям дорогих автомобілів побоюватися нічого. Ті, у кого є гроші, завжди орієнтовані на покупку нового дорогого автомобіля. – Купувати п’ятирічний мерседес для них немає сенсу”.

Відзначимо, що в кінцевий варіант закону були внесені зміни, які зменшили його вплив на ринок нових автомобілів. Директор з маркетингу і комунікацій компанії Рено Україна Оксана Борейко, каже, що завдяки тому, що в рік за пільговою ставкою можна ввезти тільки один автомобіль, падіння ринку складе близько 20%, без цього ринок міг обвалитися і на 40%.

Із введенням безвізового режиму поїхати в Європу буде нескладно. Радянський металобрухт викинуть і потихеньку пересядуть на вживані, але нормальні автомобілі. За перший рік завезуть 100 тисяч авто, за другий - 200 тисяч. Такі машини споживатимуть наполовину менше бензину, ніж “Жигулі”. Безпека з ABS та подушками безпеки покращиться.

За п’яне водіння – штраф

Депутати Верховної Ради не тыльки перейнялися зниженнм вартості вживаних іномарок, але й подбали про безпеку на дорогах. Вони у першому читанні проголосували за проект Закону “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції” .

Таким чином, штраф за п’яну їзду підвищується з 200 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тепер, якщо людину викриють у керуванні автомобілем у нетверезому стані, поліція випише штраф в 10 200 гривень або позбавлять прав на рік. Якщо протягом 2 років буде здійснено аналогічне правопорушення, то штраф збільшиться до 1200 неоподатковуваних мінімумів (20 400 гривень) або позбавлення прав на 3 роки. Крім того, за повторне порушення можна буде отримати 15 діб.

Відповідно, втретє пяний за кермом заплатить ще в два рази більше 2400 мінімумів (40 800 гривень) або на 10 років залишиться без прав.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ