Підтримати нас

Як відбувається виїзд людей з окупованого лівобережжя Херсонщини

20 липня 2024 10:53
2,051
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Виїзд з окупованого лівобережжя Херсонської області – це складний процес, який потребує залученості багатьох людей та ресурсів.

Про те, як можна виїхати з окупованого лівобережжя Херсонщини, в ефірі “Вгору” розповів волонтер організації HUMANITY Стефан Воронцов.

Він зазначив, що волонтери не називають цей процес “евакуацією”.

“Ми обходимо це слово з причини того, що коли люди пишуть до нас із думкою що ми займемось саме евакуацією, вони сподіваються на те, що виїзд буде стабільний із фізичними координаторами по якомусь одному маршруту і що все завжди має бути за планом. Бо люди звикли, що евакуація це коли є зелені коридори й що організовується владою, а не підпіллям. Тому ми кажемо, що допомагаємо виїхати з окупації!”, – зазначає волонтер.

Запити на виїзд почали надходити до організації з початку літа 2022 року, з того часу і працюють волонтери. Проте зараз процес ускладнюється через відсутність водіїв.

“Наразі цей процес відбувається тільки завдяки перевізникам. Це люди, які за гроші вивозять людей. Тобто в нас немає якогось свого транспорту, в нас нема конкретно наших водіїв”, – розповідає Стефан Воронцов.

За його словами, зараз існує можливість виїхати з окупації лише на територію РФ. Це можна зробити через КПП Новоазовськ поблизу Маріуполя або через Крим.

До України можна заїхати через КПП Колотилівка-Покровка – єдиний зелений коридор між Росією та Україною, або через гуманітарний коридор КПП Мокрани у Білорусі. Волонтери також допомагають виїхати до Латвії в об'їзд через всю Росію.

“І, власне, процес відбувається так, що ми повністю беремо на себе організацію і відповідальність за те, як пройде цей виїзд. Ми координуємо повністю від початку коли нам прийде повідомлення, до моменту коли людина перетинає український кордон і там теж ми супроводжуємо, щоб людині було куди податися, бо не завжди й не всім є до кого їхати”, – розповідає Воронцов.

  • Нещодавно заступниця начальника Херсонської ОВА Ольга Малярчук повідомила, що евакуація з деокупованої Херсонщини безплатним автобусним транспортом та потягами відбувається щоденно. На місцях проведення евакуації працюють представники ОВА, ДСНС та Червоного Хреста.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів