Підтримати нас

Чергова атака коронавірусу: чи буде новий локдаун?

Автор статті
20 січня 2022 15:30
1,272
Поширити:

Згідно з офіційною інформацією Міністерства охорони здоров'я України, в країні почалася чергова хвиля захворюваності на коронавірус COVID-19.

Так, на державному ресурсі повідомляється, що впродовж доби 19 січня 2022 року було зафіксовано 18,479 нових випадків захворювання, а загалом впродовж двох останніх днів таких випадків - близько 30 тисяч. Для порівняння: наприкінці грудня 2021-го та на початку січня 2022-го в Україні фіксувалося до 30 тисяч випадків інфікування ковідом на тиждень. А, наприклад, 9 січня нових хворих було лише близько 2 тисяч, що майже у 10 разів менше, ніж через 10 днів.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на сайті відомства пояснив, що різкий приріст хворих відзначається насамперед у західних регіонах країни.

“Це очікувана та прогнозована ситуація щодо розвитку подій. Нині висхідна динаміка спостерігається майже в усьому світі. І ми готові оперативно реагувати”, - заявив чиновник.

У МОЗ інформують, що найсерйозніша ситуація  в Івано-Франківській області – 2,777 підтверджених випадків на добу. Значний приріст захворювань  також у Львівській (1,440 випадків), Тернопільській (1,145) та Чернівецькій (1,137 випадків) областях.

До “помаранчевої” зони карантину перейшло вже 7 областей: Житомирська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Сумська, Тернопільська та Чернівецька. Водночас ще на початку місяця всі регіони були у “жовтій”  зоні.

Щодо Херсонщини, то наша область останнім часом балансує між “помаранчевою” та “жовтою” зонами. Ще тиждень тому вона перебувала в помаранчевій зоні, що, до речі, намагалися спростовувати чиновники Херсонської міської ради. На сьогодні, 20 січня, регіон знову перебуває у “жовтій” зоні, однак у нас спостерігається тенденція до зростання захворюваності. Зокрема, як заявив сьогодні на брифінгу заступник голови Херсонської ОДА Микола Якименко, минулої доби в області зареєстровано 191 новий випадок хвороби. В закладах охорони здоров'я перебуває 299 осіб. Це  14% зайнятих ліжкомісць.З них 67 людей мають підозру на COVID-19, зазначив чиновник.

Також Якименко вкотре закликав громадян вакцинуватися:

"Ми розуміємо, що всі вже втомилися від обмежень, але досвід минулого року засвідчив - якщо всі відповідально ставитимуться до карантинних обмежень, носитимуть маски і обов'язково вакцинуватимуться, темпи поширення коронавірусу значно знизяться".

Своєю чергою, головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич на своїй сторінці у Фейсбуці не соромиться робити набагато песимістичніші прогнози.

"Пікові показники захворюваності в Херсонській області безперечно перевищать тисячу випадків на добу в лютому 2022 року, при цьому питома вага дітей серед хворих підніметься до 15-20%", - передбачає медик.

При цьому 18 січня Ромаскевич вважав, що найближчого тижня в країні фіксуватиметься від 15 до 16 тисяч випадків зараження на добу. Але вже через три дні його прогноз не виправдався: зростання захворюваності, як бачимо, вже вище за ці приблизні показники.

Всі ці відомості змушують припустити, що незабаром Україна опиниться в ситуації, коли влада вкотре вживе жорстких заходів. При цьому близько місяця тому прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв, що нових локдаунів більше не буде. Тоді глава уряду наголошував: медична система готується до нових навантажень.

“За правилами карантину основні обмеження будуть для невакцинованих людей. Ті, хто має щеплення, можуть вільно відвідувати всі громадські місця”, - стверджував Шмигаль.

На тлі останніх новин усі ці запевнення цілком можуть бути перекреслені новими карантинними обмеженнями для українців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ