Підтримати нас

Суперечка через “помаранчеву зону”. МОЗ відповіло херсонським чиновникам

Автор статті
11 січня 2022 11:00
1,194
Поширити:

Поділ України на карантинні зони, кожна з яких, залежно від певних показників, має свій колір, уже не перший місяць є звичним для громадян. Причому ця практика останнім часом стала ще одним приводом для конкуренції між областями.

 Регіони змагаються один з одним, прагнучи, перш за все, опинитися в найбезпечнішій, зеленій зоні. Ці процеси вже навіть почали набувати конфліктного характеру.

Так, днями заступник голови Херсонської міської ради Роман Головня записав відеозвернення, у якому намагався спростувати інформацію про те, що Херсон та область у перші дні нового року перейшла до так званої “помаранчевої” карантинної зони.

“За тими показниками захворюваності, які ми сьогодні фіксуємо у місті Херсоні та області, ми знаходимося на межі “зеленої” та “жовтої” зон, і жоден показник не свідчить про те, що Херсон та область слід перевести до “помаранчевої” епідеміологічної зони небезпеки”, - запевнив чиновник.

Він також припустив, що, можливо, у відповідній базі даних трапилася якась технічна помилка, через яку регіон став “помаранчевим”.

Крім того, Головня стверджує, що для переведення тієї чи іншої області до тієї чи іншої карантинної зони необхідно, зокрема, провести засідання Всеукраїнської комісії з техногенної та екологічної безпеки. Але, за його інформацією, таке засідання щодо Херсона та Херсонської області не проводилося.

Однак цей виступ пізніше, своєю чергою, викликав інтерес з боку чиновників Міністерства охорони здоров'я. Як повідомляє видання "Українська правда”, у МОЗ виступили із заявою, в якій наголосили, що Херсонська область справді перейшла до “помаранчевої” карантинної зони.

"Міністерство охорони здоров'я для формування таблиці з індикаторами визначення рівнів епідемічної небезпеки користується виключно тими даними, що надаються з регіонів. Переведення до помаранчевого рівня епіднебезпеки відбувається автоматично у тому випадку, коли певний індикатор має перевищений показник”, - зазначили у Міністерстві.

Також у відомстві, парируючи твердження Головні, вказують, що для встановлення помаранчевого рівня не потрібно засідання національної комісії ТЕБ та НС, так само як і для скасування помаранчевого рівня.

“У Херсонській області два дні поспіль перевищено показник динаміки госпіталізацій, розрахований відповідно до наданих показників госпіталізації. Тому вкотре наголошуємо, що дані, розміщені на сайті МОЗ, – це узагальнені та агреговані дані, подані регіонами", - запевняють у Міністерстві.

Зазначимо, що за даними відомства від 10 січня 2022 року в помаранчевій зоні, дійсно, знаходяться дві області – Херсонська та Сумська. Відповідну таблицю наводить видання "Слово і діло".

Що й казати, з боку Херсонської міськради вийшло якось кепсько, якщо не сказати – некомпетентно.

Тим часом головний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич в інтерв'ю "Радіо Свобода" спрогнозував чергову хвилю захворюваності на коронавірус COVID-19, яку, на його думку, слід очікувати вже в лютому-березні.

“Говоритиму відверто, у нас є 10-15 діб для того, щоб підготуватися максимально до наступної хвилі пандемії COVID-19 в Україні. Тому для мене бустерні та додаткові дози – це питання стаціонарів. Найважче, коли пацієнти надходять до лікарні, а лікарі хворіють, і там нема кому працювати”, - зазначив він.

Фото з архіву Вгору

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ