Підтримати нас

Без резервуара Каховського водосховища відновити систему неможливо: науковці про проблему з водою на Херсонщині

22 червня 2024 20:15
438
Поширити:
Фото: Укргідроенерго

Через підрив Каховської ГЕС окупаційними військами проблема з відновленням водопостачання на територіях Херсонської області, які розташовані поблизу водосховища залишається не вирішеною.

Про це повідомляє в інтерв'ю “Голосу Америки” декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету, професор Ігор Пилипенко.

Він зазначає, що без резервуара Каховського водосховища відновити систему неможливо, адже необхідно перебудовувати всю систему водоспоживання, водопостачання та водовідведення. На територіях Херсонської області, які розташовані поблизу Каховського водосховища, в побутових колодязях і свердловинах спостерігається падіння рівня води у два рази.

Пилипенко повідомляє, що завдяки розробленим проєктам, ймовірно, водопостачання зможуть відновити так само як і в Марганці та Кривому Розі. В цих містах побудували новий водовід із водосховищ, які вже існують. 

Професор зазначив скільки це може коштувати:

"Орієнтовно на територію в 15 квадратних кілометрів тільки розрахункові роботи коштують приблизно 0,5 мільйона гривень. Так можна рахувати й на іншу територію. Це, щоб налагодити підземне водопостачання трьох невеликих населених пунктів".

Доцент Українського державного університету науки та технологій Максим Сорока повідомляє, що терміново необхідно знайти рішення щодо забезпечення людей питною та технічною водою:

“Парадокс, що кожного разу, як я чую про «відновити Каховське водосховище – це буде злочин», я не чую пропозицій для понад 1 мільйона населення міст та селищ Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей".
  • 24 лютого 2022 року російські війська окупували Каховську ГЕС. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • Генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота розповів, що внаслідок підриву окупаційними військами Каховської ГЕС Україна втратила 35 відсотків прісної води.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів