Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 5 квітня 2022 року

Vgoru
Автор статті
05 квітня 2022 18:34
1,142
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 5 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

На Херсонщині припиняють свою роботу територіальні виборчі комісії

На Херсонщині, як і на інших тимчасово окупованих територіях, припиняють свою роботу територіальні виборчі комісії. Інформація про це опублікована на сторінці Центральної виборчої комісії у Фейсбук.

Це зробили для того, аби убезпечити членів територіальних виборчих комісій та їх родин.

"Окупанти змушують членів ТВК до протиправної діяльності з організації та проведення незаконних референдумів", - йдеться у повідомленні.

Пенсіонери у Великокопанівській громаді зможуть купувати продукти по закупівельних цінах

Соціальний проєкт "Допоможемо один одному" має допомогти придбати продукти по закупівельних цінах тим, хто цього потребує. Проєкт стартував у Великокопанівській громаді з 5 квітня.

Інформація про це опублікована на сторінці громади у Фейсбук. У повідомлені йдеться, що такою опцією зможуть скористатись соціально незахищені верстви населення.

Сільська рада Великих Копанів буде купувати у підприємців продукти по закупівельних цінах для того, аби потім реалізовувати серед населення. На цю пропозицію вже відгукнулись підприємства "Мірошник", "Рубанівська мука", Олешківський маслозавод.

5 квітня можна було купити борошно вищого ґатунку по 20 грн/кг, вермішель фірми "Мірошник" по 25 грн/кг, рис по 35 грн/кг. 6 березня планують закупити молочні продукти та яйця.

Продукти за зниженими цінами можна придбати: у селищі Абрикосівка у приміщення сільської ради, у селі Великі Копані у кафе "Ромашка", у селі Добросілля у продуктовому магазині.

Є затримка по заробітній платі у Чаплинській громаді

Про це під час відеозвернення розповів голова Чаплинської громади Олексій Фаустов. Він наголосив, що з боку громади підготовані всі документи, їх подали до казначейства. Але є затримка у виплатах.

Також Фаустов розповів, що школи громади працюють у дистанційному режимі, дитячі садки не працюють. Можна отримати бустерну дозу щеплення вакциною "CoronaVac".

Громада забезпечена хлібом. Працюють магазини, але ціни там виросли. Фаустов каже, що це пов'язано з тим, що закупівельні ціни на базах Каховки також зросли.

Також голова громади закликав місцевих привести до ладу присадибні ділянки та працювати на власних городах.

Бібліотека в Олександрівці знищена вщент

Про це повідомила Херсонська обласна державна адміністрація у збірці оперативної інформації від 4 квітня. В Олександрівці ведуться активні бойові дії. Директорка Станіславської публічної бібліотеки Олена Маляренко на своїй сторінці у Фейсбук розповіла, що це була одна з кращих бібліотек громади.

"Скільки заходів та гуртків тут було, скільки спогадів... Понад 16000 книг, енциклопедій, нових видань, комп'ютерна техніка - все, що так важко прибувало до села, зникло в руїнах", - написала Олена.

Російські військові навідались і до Станіславської бібліотеки. Місцеві жителі розповіли про пошкоджені двері, вікна та майно. Заклад допомагали облаштовувати благодійники та діти громади.

Російські військові займають заклади освіти в Олешківській громаді

Про це повідомив голова під час відеозвернення до місцевих жителів.

"Так, заселяються, зараз мені подзвонили, будуть заселятись і в Раденську школу. Я так розумію, нашій ОТГ "пощастило" більше за всіх. Зараз скоріше за все заселять всі школи, всі садки, я так думаю, судячи з того, що я вже бачу. Нам залишається тільки мінімально з ними перетинатися", - сказав Рищук.

Згодом він записав ще одне відео, у якому розповів що поки невідомо, чи точно заселяться російські військові до дитячого садка в Раденську. Поки жодної оновленої інформації з цього приводу немає. 

А в Олешківській громаді деякі місцеві не дотримуються комендантської години та у заборонений час виходять на вулицю напідпитку. У зв'язку зі збільшенням світлового дня, час комендантської години також змінюється. Вона триватиме з 21:00 і до 6:00.

Також Рищук розповів, що до нього звертаються жителі громади, які бачать у продажу російські товари. За його словами, це не російська гуманітарка, а товари, які привозять місцеві підприємці з Криму.

Голову Бехтерської громади звільнили з полону

На сторінці Асоціації міст України у Фейсбук з'явилась інформація, що голову Бехтерської громади звільнили з полону, але він у лікарні.

"Вчора стало відомо, що російські окупанти викрали Михайла Бурака, Бехтерського сільського голову з Херсонщини. Він активно забезпечував громаду продовольством, допомагав фермерам в організації посівної кампанії. З початку повномасштабної війни Росії в Україні підтримував правопорядок, запобігаючи мародерству. Та не зраджував своїй патріотичній позиції. За що окупанти і помстилися Михайлу Івановичу", - йдеться у повідомленні.

Михайло Бурак нині перебуває з численними травмами в лікарні.

Ситуація у селі Правдине 

Про те, що відбувається у селі Правдине, розповів на своїй сторінці перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. 

Через бойові дії відсутні електроенергія та газопостачання. Для того, аби відновити електроенергію, до селища треба доставити новий трансформатор та забезпечити доступ спеціалістів. Газову мережу мають обстежити працівники Херсонгазу.

У Криму арештували таксиста з Херсонської області

Жителя Новоолексіївки Рустема Гуріка затримала окупаційна влада Криму. Його мають судити. Чоловіку загрожує від 8 до 15 років ув'язнення.

Про це повідомляє видання "Грати". Його журналісти поспілкувались з адвокатом та дружиною затриманого.

27 березня Рустем з дружиною та шестирічною донькою виїхали з Новоолексіївки на Херсонщині. Чоловік раніше працював таксистом і підвозив людей до Чонгару. Через російське вторгнення він спробував відвезти родину до родичів у Бахчисараї та перетнути пропускний пункт до Криму. На паспортному контролі Гурік та родина показали документи. Після чого чоловіка затримали російські прикордонники.

Суспільне Крим з посиланням на Уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову повідомляли, що Рустем перебуватиме у СІЗО Сімферополя до 29 травня 2022 року за звинуваченням в участі у добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана, який окупаційна влада вважає незаконним збройним формуванням. Раніше Гурік ніколи не був засудженим.

Алкоголь у Херсоні продаватимуть з 10:00 до 14:00

Таке рішення прийняли на позачерговому засіданні виконавчого комітету Херсонської міської ради.

В інший час заборонено торгувати алкогольними напоями й речовинами виробленими на спиртовій основі, пивом (крім безалкогольного), слабоалкогольними напоями, столовими винами, крім закладів ресторанного господарства, на території усієї Херсонської громади.

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 16:00 5 квітня 2022 року: https://cutt.ly/AFeoHyG 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ