Підтримати нас

Є загроза, що частина творів із Херсонського художнього музею розійшлася по приватних колекціях, – Жарких

Vgoru
Автор статті
01 лютого 2023 08:28
886
Поширити:

Процес ідентифікації втрачених творів мистецтва з Херсонського художнього музею ще триває. Але цифри вже не сходяться. Про це в ефірі медіаплатформи “Вгору” розповіла завідувачка інформаційно-масового відділу Херсонського обласного музею ім. О. Шовкуненка Лариса Жарких.

“мальгін (ред. генеральний директор Центрального музею Тавриди в Криму) підтверджує, що в них перебувають 10 тисяч експонатів із Херсонського художнього музею. А в нас, хоча звірка ще не завершена, у кількості є велика розбіжність. Наша зберігачка каже, що залишилося менше ніж 4 тисячі творів мистецтва. Тому є велика загроза, що щось розійшлося по приватних колекціях”, – зазначає Лариса Жарких.

Розграбування херсонських музеїв, за словами науковиці, відбувалося вантажівками та шкільними автобусами, тож, хто, що й куди вантажив – невідомо. Що доїхало до Криму також невідомо, де зараз перебувають твори мистецтва – невідомо. Можливо, вони залишилися в Сімферополі, можливо, їх вивезли до росії.

“Ще на початку грудня в пресі була оприлюднена інформація, що музеї Криму готуються до евакуації. Серед списку музеїв, до яких були завезені пакувальні матеріали, був і Центральний музей Тавриди, де на той момент перебувала наша колекція. Принаймні її основна частина”, – каже Жарких.

До вивозу цінностей із херсонських музеїв доклав руку колаборант, фейковий міністр культури олександр кузьменко. Він, каже науковиця, допомагав евакуювати колекцію.

“Персонально кузьменко не був при вивезені колекції, але був присутній його заступник”, – йдеться в розмові.

Повне інтерв’ю з Ларисою Жарких можна побачити ТУТ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ