Підтримати нас

Як на порталі або через мобільний застосунок Дія можна згенерувати COVID-сертифікат

Vgoru
Автор статті
27 жовтня 2021 14:53
1,199
Поширити:

Наразі є декілька видів COVID-сертифікатів.

– “Жовтий” внутрішній, що генерується після щеплення першою дозою дводозної вакцини. Він діє 120 днів та доступний у застосунку Дія.

– “Зелений” внутрішній, що генерується після повного курсу вакцинації. Він діє 365 днів.

Обидва сертифікати мають Q- код, який при скануванні показує інформацію про людину та її щеплення.

Щоб згенерувати сертифікат через «Дію», спершу треба завантажити або оновити застосунок "Дія" до останньої версії та авторизуватися в ньому. Потім потрібно натиснути "Послуги", "COVID-сертифікати", "Отримати COVID-сертифікати" і підписати згоду на передання особистих даних Дія-підписом. Після цього сертифікат має підтягнутися у додаток автоматично та діятиме 120 днів. Згенерувати сертифікат можна в той же день, коли отримали першу дозу вакцини.

Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення, форма 063-О.

Сертифікат із зеленою поміткою підтверджує, що людина отримала дві дози й пройшла повний курс щеплення. Ці сертифікати можна згенерувати через 14 днів після щеплення й діятимуть вони впродовж року. Від кольору сертифіката залежить кількість переваг, якими зможе скористатися вакцинована людина під час локдауну.

Замовити паперовий сертифікат у лікаря можна телефоном, надіславши на месенджер номер паспорта й прізвище та ім’я. Після перевірки інформації про вакцинацію у внутрішній медичній базі, лікарі самі виготовляють документ упродовж дня. Потім вже можете його забрати

Згідно з карантинними правилами, встановленими для червоного рівня епідеміологічної небезпеки, забороняється:

  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів харчування, окрім адресного доставлення та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів (кінотеатрів, театрів тощо);
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

У червоній зоні робота закладів освіти можлива лише за умови наявності в усіх працівників шкіл та вишів зелених COVID-сертифікатів. Також під час червоного рівня дозволена робота банків, АЗС, аптек, ветеринарних магазинів та усіх продовольчих магазинів. Однак обов’язковою умовою їх роботи є дотримання протиепідеміологічних правил, зокрема дотримання маскового режиму та соціальної дистанції.

Обмеження червоного рівня не застосовуються за наявності в усіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів зеленого COVID-сертифікату.

Також правила стосуються автобусів, літаків і поїздів міжобласного сполучення. Екіпаж і всі пасажири (крім дітей) повинні будуть мати один з таких документів:

  • про повний курс вакцинації (для жовтої зони підходить документ про отримання однієї дози вакцини);
  • міжнародний, іноземний або внутрішній сертифікат про повну вакцинацію препаратом, схваленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тест на антиген до коронавірусу SARS-CoV-2 (діє 72 години);
  • документ про одужання після Covid-19, підтверджений через сервіс "Дія".

P.P.S. Проєкт "Юридичний захист людей, які живуть з ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги" реалізується в рамках проєкту "Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні" за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ