Підтримати нас

Українські юристи безкоштовно допомогатимуть жертвам кібербулінгу

Автор статті
24 червня 2019 11:30
709
Поширити:

Юристи з Української Гельсінської спілки з прав людини безкоштовно надаватимуть допомогу дітям та/чи батькам дітей, які опинились у ситуації кібербулінгу.

Про це Центру прав людини ZMINA повідомили в пресслужбі міжнародного кінофестивалю Docudays UA, який ще на початку квітня започаткував всеукраїнську кампанію з протидії булінгу.

Звертатися по допомогу жертв кібербулінгу закликають за телефонами київської приймальні УГСПЛ (044)-383-95-19, (094)-928-65-19. 

"У вітчизняному законодавстві встановлена адміністративна відповідальність за булінг. Але запропоновані законодавством заходи з протидії кібербулінгу недостатньо захищають дітей від психологічного та емоційного насильства через інтернет. Тепер, щоб протидіяти кібербулінгу й захиститися від нападників в онлайні, у дитини та її батьків є альтернатива. Якщо ви страждаєте від постійних образ в інтернеті, ваш акаунт зламали та поширили особисті дані, у мережі вас шантажують та погрожують оприлюднити інформацію чи дані, які ви б не хотіли поширювати, ви наразилися на інші небезпеки в інтернеті та потребуєте юридичної підтримки або вважаєте, що вас несправедливо визнали відповідальним за переслідування когось у мережі, – звертайтеся по правову допомогу", – закликали в пресслужбі. 

Як відомо, кампанія з протидії булінгу, яку у квітні цього року започаткував міжнародний кінофестиваль Docudays UA, має на меті популяризувати тему кібербулінгу в Україні та допомогти людям, які постраждали внаслідок цькування в мережі. Першим етапом кампанії став конкурс із написання есе на тему "Кібербулінг. Як я перестав / перестала бути жертвою". 

В грудні минулого року в українському законодавстві вперше з'явилося поняття "булінг". Цькування неповнолітнього відтоді карається штрафом від 50 (850 грн) до 100 (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Така ж поведінка, вчинена групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, карається штрафом від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами від 40 до 60 годин. За булінг, скоєний малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідають батьки кривдника, які сплачуватимуть штраф у розмірі від 850 до 1700 грн. Документ, за який проголосували парламентарі, передбачає також стягнення штрафу з особи, яка не повідомила правоохоронців про булінг, у розмірі 850–1700 грн. Проте адміністративну відповідальність учителів за приховування випадків булінгу закон не передбачає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ