Підтримати нас

У «Ілюзіона» ще є шанс

Vgoru
Автор статті
13 квітня 2018 14:00
868
Поширити:

Громадським діячам і представникам правозахисних організацій вдалося призупинити процедуру оголошення конкурсу на право оренди будівлі колишнього херсонського кінотеатру “Ілюзіон”, розташованої за адресою: вул. Гімназична, 30 “А”.

Нагадаємо, 5 березня Херсонська обласна рада оголосила конкурс на право оренди комплексу споруд на Гімназичній, 30 “А”. Депутати під час прийняття цього рішення відхилили пропозицію свого колеги Олександра Шумея, який пропонував внести до положення про конкурс на право оренди пункт - зобов’язання орендаря зберегти профіль “Ілюзіону” як культурної установи.

Також нагадаємо, що більше року у будівлі працював культурний центр “Херсон Арт Хаб”, який за короткий проміжок часу став одним з центрів культурного життя міста. Там проведено чимало концертів, вистав, кінопоказів, зборів різних аматорських об’єднань, інших заходів, працювала безкоштовна школа танцю. Але навесні минулого року почалися спроби Херсонської обласної ради витіснити діячів культури з Гімназичної, 30 “А”. У жовтні 2017 року Херсонський міський суд за поданням місцевого управління ГСНС заборонив експлуатацію будівлі через велику, на думку позивача, її пожежну небезпеку.

Але культурним і громадським діячам, а також правозахисникам, поки вдається не допустити, щоб ситуація набула незворотнього характеру. У відповідь на запит голови громадської спілки “Мережа культурного розвитку “Арт Хаб Ілюзіон” Леоніда Єжурова до Херсонської обласної ради надійшла відповідь, підписана першим заступником голови облради Василем Зеленчуком. У відповіді йдеться про те, що повідомлення про оголошення конкурсу на право оренди комплексу будівель та споруд на Гімназичній, 30 “А” поки що не опубліковане. Через необхідність “розгляду звернень та пропозицій, які надійшли з цього питання до Херсонської обласної ради”.

Зазначимо, що редакція онлайн-газети “Вгору” також зверталася до Херсонської обласної ради з інформаційними запитами щодо можливої передачі в оренду комплексу будівель і споруд на Гімназичній, 30 “А”.  

“Враховуючи той факт, що ситуація щодо “Іллюзіону” є соціально значущою для міста Херсона та потребувала соціальної й правової підтримки, юристами Херсонського Офісу Мережі правового розвитку при громадській організації “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” було проведено правову та інформаційну компанію, спрямовану на недопущення оренди приміщення кінотеатру без збереження його цільового призначення як закладу культури. В рамках проведеної компанії було, зокрема, розроблено альтернативний проект рішення, за яким Херсонській обласній раді запропоновано залишити основну будівлю кінотеатру площею 372 кв. м. із статусом культурного закладу. Решту ж будівель та споруд, які загалом розташовані на площі 0, 4 га., передати в оренду на загальних засадах”, - прокоментував ситуацію юрист “Інформаційного ресурсного центру “Правовий простір” Костянтин Капошилін.

Він вважає, що є надія на позитивне вирішення питання шляхом переговорного процесу між представниками влади і громадськості стосовно збереження культурного значення кінотеатру.

Онлайн-газета “Вгору” також буде писати про те, як розвиватиметься ця ситуація.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ