Підтримати нас

Сьогодні в Україні - три національні свята

Автор статті
14 жовтня 2021 12:15
1,055
Поширити:

День свята Покрови Святої Богородиці здавна особливо шанувався у запорізьких козаків. Зокрема, саме в цей день, 14 жовтня, вони збиралися обирати нових членів ради старшин.

А в 1999 році президентським указом засновано День українського козацтва, який також відзначається 14 жовтня.

До слова, зараз в Україні діє понад десять загальнонаціональних козацьких громадських організацій, а ще близько п'ятисот зареєстровано на місцевому рівні.

Крім того, сьогодні ж, згідно з рішенням Верховної Ради від 14 липня 2021 року вперше відзначається День захисників і захисниць України (раніше, з 2014 року, у цій назві використовувалося лише перше слово).

У березні 2015 року нардепи прийняли ще одне рішення, згідно з яким цей День вважається вихідним.

Цікавий факт: тоді ж, у 2015 році, напередодні свята Нацбанк України випустив 50 тисяч штук 5-гривневих тематичних монет "День захисника України", які почали серію монет "ЗСУ".

Нарешті, відзначається сьогодні і третє свято - День створення Української повстанської армії. Щоправда, воно не має обов'язкового всеукраїнського характеру. День створення УПА почали відзначати в Україні у 2005 році, а 2012 рік у декількох областях країни на честь 70-річчя цієї події було оголошено Роком Української повстанської армії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ