Підтримати нас

“Парад двійників”. На Херсонщині у виборах до Верховної Ради братимуть участь два Козирі і три Лагути

Автор статті
04 жовтня 2021 13:00
1,045
Поширити:

Електоральні технології в Україні з кожним роком стають усе витонченішими та разом з тим - усе абсурднішими. Українському виборцю, наприклад, не звикати до такого явища, як "двійники" кандидатів. До таких маніпуляцій зазвичай вдаються штаби тих політиків, які прагнуть таким чином "відтягнути" голоси у своїх конкурентів. При цьому однопрізвищнику, можна припустити, виплачується непогана сума грошей.

На черговий виток абсурдності вийшли на Херсонщині, де на окрузі №184 Центральна виборча комісія зареєструвала одразу двох Сергіїв Козирів і трьох Геннадіїв Лагут. Цікаво, що один з Козирів, Сергій В'ячеславович, зараз очолює Херсонську облдержадміністрацію та у виборах бере участь від партії "Слуга народу", а інший Козир, Сергій Анатолійович, йде на вибори шляхом самовисування.

Крім того, у якості кандидата на цьому ж окрузі зареєстровано прямого конкурента першого з Козирів, Геннадія Миколайовича Лагуту, відомого як одного з лідерів місцевої партії "Нам тут жити". Але ЦВК зареєструвала на цьому окрузі ще двох Лагут: Геннадія Борисовича і Геннадія Васильовича.

Крім того, у передвиборчих перегонах бере участь і Юрій Анатолійович Колихаєв - однопрізвищник Херсонського міського голови.

У ЦВК кажуть: у цій ситуації не мають права не зареєструвати кандидатів у нардепи тільки з тієї причини, що вони є тезками вже відомих особистостей, також кандидатів.

“Позиція Центральної виборчої комісії незмінна: ми наполягали на тому, щоб дане питання було законодавчо врегульовано. Минулого разу мною була озвучена моя думка щодо однопрізвищників, мною були направлені відповідні матеріали для перевірки компетентними органами. І так само буду робити щодо цих кандидатів. Ми не є належним суб’єктом щодо надання оцінки та встановлення, чи є це технологія, чи не є. А є для цього компетентні органи, тому я звернувся до них, щоб вони здійснили перевірку в межах своїх повноважень”, - сказав член ЦВК Сергій Постівий.

Тим часом на Херсонщині поліція відкрила кримінальну справу на Сергія Анатолійовича Козиря. Багато хто в цій обставині вбачає відверте застосування адмінресурсу: мовляв, голова облдержадміністрації за допомогою правоохоронних органів вирішив усунути прикру перешкоду в наборі голосів.

Але що ж все-таки робити з цим напливом двійників на виборах? Адже очевидно, що це, як не крути, реальна маніпуляція і обман виборців. У ЦВК вважають, що з ситуації можна вийти, пронумерувавши відповідні графи виборчого бюлетеня.

“Ми в таких реаліях, що в кожному з округів до виборчого бюлетеня буде включено по декілька тезоіменних кандидатів. Виборчі технології стають вишуканішими і не обмежуються кандидати зміною прізвищ, а повністю дублюються прізвища, імена, по батькові в окремих осіб. Так само відбувається мімікрування місць роботи кандидатів. Тому якщо Центральна виборча комісія пронумерує відповідні графи виборчого бюлетеня, коли буде розглядати питання затвердження бюлетеня, це дійсно сприятиме поінформованому волевиявленню громадян”, - прокоментувала Вікторія Глущенко, яка теж працює в ЦВК.

Вибори на окрузі №184 повинні відбутися у неділю, 31 жовтня. Загалом ЦВК на цьому окрузі, центр якого в Новій Каховці, зареєструвала 19 кандидатів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ