Підтримати нас

Музей з музикою

Vgoru
Автор статті
03 листопада 2021 11:35
910
Поширити:

У Білозерському музеї відкрилася експозиція з народними музичними інструментами, на яких можна пограти.

Білозерка – це селище на березі озера. Білого. А там де вода – там очерет. А очерет для мешканців нашого краю – це й будівельний матеріал, з якого будували хати та огорожу, сировина для ремісників, з якого робили щітки, мати, капці, кошики, і ще очерет – це корм для худоби. І ще з очерету можна зробити флейту – пищик, жалійку, очеретяну дудку. Її по різному називають. 

У Білозерському музеї експонуються пищики– дуже прості, маленькі, але напрочуд голосні народні музичні інструменти. Для Білозерського музею колекцію пищиків виробив слобожанський майстер Олександо Артюхін. Суха очеретина, п’ять отворів, трость – і дудка готова. У колекції є пищики мажорні та мінорні, різних тональностей та тембрів. Навчитися грати на пищику можна за 5 хвилин. Отже, у цьому музеї виможете не тільки побачити пищик, а й зіграти на ньому просту мелодію.  

А ще у Білозерському музеї є справжній бугай – не менш давній та ефектний народний український інструмент. Він видає такі чудернацькі звуки, що це і сміх, і гріх. Виробив цей інструмент херсонський майстер Андрій Лопушинський за старими взірцями. Це такий собі барабан з кінським хвостом. Мочаєш руку, смикаєш за хвіст і бугай реве, як однойменний птах. На бугаї можна навчитися грати за 3 хвилини. Таким от у нас під боком інтерактивний музей. Тож, будете їхати на Херсонські гори – завітайте по дорозі!

Відео про бугай – https://www.facebook.com/watch/?v=1061590477697881

Відео про пищик – https://www.facebook.com/bilozerka.museum/videos/406830824438706

Організація екскурсій – ФБ – https://www.facebook.com/bilozerka.museum/

Проєкт «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ