Підтримати нас

Дороги - з ямами, поліціянти – при грошах

Автор статті
24 вересня 2021 09:00
1,055
Поширити:

З 1 жовтня водіїв збираються штрафувати за понаднормові вантажі.

Дороги в Україні жахають. Час від часу їм пробують надати пристойнішого вигляду, але  швидко вони знову покриваються вибоїнами і ямами. Окрім недбалого ремонту цьому є ще одна причина - до краю переповнені багатотонні фури. Їх частка на шляхах складає всього-на-всього 10% від усіх автомобілів. Але саме вони завдають понад 90% руйнувань. У цивілізованих країнах для фур встановлюють обмеження – навантаження на кожну вісь. Таке вже не раз намагалися запровадити й в Україні, але всі зусилля щоразу були безуспішними. І ось ще одна спроба. З 1 жовтня обіцяють запустити  автоматичну фіксацію перевищення  норм вантажу, посилаючись на закони 1534-IX та 1582-IX.  

Як це працюватиме? У верхній шар асфальту в місцях контролю вмонтовані прилади, що миттєво фіксують державні номери автомобіля, його вагу та швидкість. Ця інформація передається в Укртрансбезпеку, де її обробляють і надсилають порушникам так звані "листи щастя" - повідомлення про штрафи.  А вони доволі відчутні:

  •  8,5 тисяч гривень - при перевищенні ваги від 5 до 10% включно; 
  • 17 тисяч - при перевищенні 10%, але не більше 20%; 
  •  34 тисячі - при перевищенні  понад 20%, але не більше 30%; 
  • 51 тисяча - при перевищенні більш ніж на 30%. 

 Хто їх сплачуватиме - власники транспортних засобів, зазначені у свідоцтві про реєстрацію, або користувачі ТС. Але найчастіше порушують правила користувачі транспорту, тому власникам треба подати заяву про внесення до Реєстру відомостей про користувача. 

Чи допоможуть дорогам "листи щастя" і зважування в русі – сказати важко. Бо як тільки у нас вводяться  значні фінансові покарання, одразу ж вигулькують спритні люди, що переадресовують штрафи до власних кишень. 

За прикладами, як кажуть, далеко ходити не треба. Як  повідомила не так давно СБУ, на Херсонщині співробітники спецслужби викрили та заблокували злочинну схему. Організували її троє співробітників Управління патрульної поліції в Херсонській області, залучивши посередником місцевого підприємця, який допомагав "знімати данину" з водіїв. Ділки вимагали по 500 гривень з великогабаритної машини за безперешкодне перевезення понаднормових вантажів.

Поліцейські "перевіряли" вантажівки на "перегруз" на стаціонарних постах габаритно-вагового контролю. За даними слідства, схема працювала з жовтня 2020 року і приносила ділкам 25 тис. гривень щодня.

Двох учасників кримінальної схеми затримано. Проведені обшуки у приміщенні Управління патрульної поліції області, на стаціонарних постах здійснення габаритно-вагового контролю та за місцями мешкання учасників схеми.

Піл час обшуків, повідомляє СБУ, вилучили велику кількість готівки, платіжні картки, через які проходило більшість розрахунків.

Сподіватися, що ця  історія стане для когось застереженням – марно. Ми вже кілька десятків років не можемо вийти на більш менш пристойний рівень якості автошляхів, попри всі ремонти, програми і наміри.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ