Підтримати нас

Дивне продовження справи про ртуть, або Як скадовський митник підробляв водієм у контрабандиста

Автор статті
07 лютого 2022 15:30
1,883
Поширити:

Скадовський районний суд 1 лютого виніс вирок колишньому правоохоронцю, студенту Херсонського державного аграрно-економічного університету Івану В. - 3,5 роки позбавлення волі за вимагання (статті 189 КК України).

У матеріалах справи вказано, що чоловік вимагав у скадовчанина Артура К. 45 тисяч гривень. Правоохоронець систематично потерпілому телефонував, зустрічав на вулиці, погрожував та посилався на свої владні можливості.

Свою вину Іван В. категорично заперечував. Та поясняв, що Артур ці гроші йому заборгував, і він просто намагався повернути свої кошти.

За його словами, двоє скадовчан, серед яких був Артур, запропонували йому підробити водієм. Відвезти їх до пункту пропуску «Кучурган» на кордоні з Придністров'ям в Одеській області, почекати поки вони зроблять свою справу, та повернутися разом. За це обіцяли заплатити 1 тисячу доларів США.

Він доставив їх до місця призначення. Та приблизно хвилин через 15 після того, як його пасажири рушили перетинати кордон, невідомі в цивільному оточили та почали бити його автомобіль, вимагати розблокувати водійські двері. Коли вийшов з авто, його затримали, транспортний засіб вилучили й повернули лише через півтора місяці. Ремонт автівки обійшовся йому у 15 тисяч гривень. Тож коли він знову побачив Артура, то нагадав, що з ним не розрахувалися за водійські послуги та повідомив, що саме через них пошкодили його машину, тому вони мають доплатити йому ще 15 тисяч гривень.

Артур не заперечував, що наймали Івана водієм, але обіцяли заплатити за послуги 500 доларів, а не тисячу. Та зізнався, що розраховував заробити гроші у Придністров’ї, куди на продаж нелегально віз ртуть. Він налив її у літрову гумову грілку й заховав під курткою та светром. У Первомайську (Придністров'я) на нього вже чекав покупець, який мав заплатити не менше 12 тис. доларів США, адже ртуть важила понад 12 кг (за 1 кг ртуті - 1 тис. доларів). Але під час перетину кордону його затримали. Тож замість заробітку він отримав чотири роки позбавлення волі (звільнено від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком два роки). У нього просто не було коштів, щоб віддати Івану обіцяне. А той ще став наполягати, що повинен більше, а за несплату погрожував бити та катувати.

Те, що погрози були реальними, підтвердили негласні слідчі дії (стеження) та аудіо-, відеоконтроль. Камера зафіксувала, як звинувачений разом з іншим чоловіком підходять на вулиці Набережній у  Скадовську до Артура. Зупинили його на узбіччі, Іван перевірив верхній одяг чоловіка на наявність записувальних пристроїв, змусив підняти футболку та продемонструвати відсутність на тілі пристроїв. Після чого схопив однією рукою за шию, другою несильно бив у груди та примовляв «Я буду тебя убивать, отвечаю».

І при цьому Іван з Артуром одностайно стверджували, що водій не знав, який вантаж везуть його пасажири.

Суддя Скадовського районного суду Сергій Пухальський визнав Івана В. винним у вимаганні та ухвалив покарання у виді трьох років шість місяців позбавлення волі зі звільненням від його відбування з випробуванням, з іспитовим строком два роки шість місяців. Вирок ще може бути оскаржений у Херсонському апеляційному суді.

Але цікавіше зовсім інше. На той час, коли контрабандисти найняли Івана В. водієм, він працював - державним інспектором Скадовської митниці!

На головному фото: пункту пропуску «Кучурган». Фото Державна прикордонна служба України

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ