Підтримати нас

Чому в Дніпрі позеленіла вода та чим це загрожує

Автор статті
07 серпня 2018 14:07
831
Поширити:

Чому у Дніпрі не можна купатися? Чому забруднення Дніпра є питанням національної безпеки? Хто є головним забруднювачем однієї з найбільших річок Європи? Чому очистивши Дніпро, Україна зможе вирішити левову частку своїх проблем? Про це у розмові із головою екологічної організації «Зелений світ – Друзі Землі» Олексієм Ангурцем.

 Так зване «цвітіння» річки Дніпро і інших водойм України в спекотні літні місяці є вибухом розмноження сукупності видів синьо-зелених водоростей, або як їх прийнято називати зараз ціанобактерій. При значному збільшенні біомаси водоростей (до 500 г/м3 і вище) починає проявлятися біологічне забруднення, внаслідок чого значно погіршується якість води. Зокрема, змінюється її колір, рН, в'язкість, знижується прозорість, змінюється спектральний склад проникаючого у водну товщу сонячного світла.

У воді з'являються токсичні сполуки і велика кількість органічних речовин, які створюють живильне середовище для бактерій, в тому числі й патогенних. Вода зазвичай набуває затхлого неприємного запаху. Виникає дефіцит розчинного кисню, що призводить до загибелі риби і інших мешканців водойм.

– Хто є головним забруднювачем Дніпра?

– Критичний стан Дніпра є результатом довгої дії низки факторів. Господарська діяльність людини, кардинальна зміна гідрологічного режиму та значні постійно діючі хімічні та радіаційні забруднення протягом майже 80 років значно погіршили стан екосистем басейну ріки. Тобто «винними» є і промислові підприємства, і погано очищенні побутові стоки, і розорані землі, і будівництво гідроелектростанцій та створення водосховищ, де немає достатнього руху води. Нажаль практично кожен з нас є забруднювачем коли використовує хімічні миючі засоби, такі як пральні порошки з вмістом фосфату.

Цвітіння води у Дніпрі через забруднення

Цвітіння води у Дніпрі через забруднення

– Як це відображається на людях, які живуть на берегах Дніпра?

– Забруднення Дніпра та інших водойм відображається на економіці країни в цілому і дуже б’є по здоров’ю усього населення. Вода з під крана практично скрізь не відповідає стандарту «вода питна». І це не тільки через зношеність інфраструктури, а й через забруднення усіх вод, зокрема і підземних.

Вченими також доведено, що синтетичні миючі засоби (СМЗ) мають негативний вплив на здоров’я людей, зокрема викликаючи алергію.

Ще одним негативним аспектом є неможливість використовувати рекреаційний потенціал Дніпра через «цвітіння». Значна кількість пляжів у липні-серпні закрита саме з цієї причини.

Забруднення води, Україна

Забруднення води, Україна

– Як це впливає на стан Чорного моря?

– Зрозуміло, що Дніпро несе свої води та значну кількість отриманих забруднень в Чорне море. А це означає не тільки негативний вплив на екосистему моря, а й зменшення туристичного потенціалу нашої країни.

– Як ви оцінюєте рівень забрудненості Дніпра як екологічну проблему?

– Площа басейну Дніпра в межах України – понад 290 тисяч кілометрів квадратних. Водою Дніпра користується близько 70% населення країни. Ці цифри роблять зрозумілим той факт, наскільки Дніпро важливий для нас.

Поганий стан річки не просто проблема людей які мешкають на її берегах. Це питання національної безпеки і стратегічний запас прісної води України. Саме тому повернення до здорового стану Дніпра має стати завданням для всієї країни.

– Що треба зробити, щоб розпочати реальний процес очищення річки?

– Потрібен національний узгоджений план дій. Він має включати і зниження промислового забруднення і обмеження використання мийних засобів з вмістом фосфору і заходи по відновленню гідрологічного режиму в межах всього басейну Дніпра. Ситуація потребує широкого фахового обговорення із залученням спеціалістів різного профілю. Перш за все потрібна сформована державна політика, яка визнає критичний стан Дніпра і закладе стратегічні напрямки по спасінню нашої головної водної артерії.

– Досвід яких країн та які інновації тут можуть бути корисними?

– Корисним для нас є приклад відновлення Рейну, який із «стічної канави» Європи знову перетворився на гордість країн які розташовані на його берегах. І це перш за все заслуга Німеччини.

Це знак для нас, що спільними зусиллями можливо повернути життя Дніпру.

Проте нема готового рецепту з виправлення ситуації. Стан Дніпра – це результат комплексу унікальних проблем, які не можна вирішити просто взявши за приклад відновлення будь-якої іншої річки. Нам слід взяти на озброєння технологічні рішення передових країн, проте вирішення нам потрібно знайти самим.

Воду річок Норвегії можна пити. Липень 2018 року, Норвегія

Воду річок Норвегії можна пити. Липень 2018 року, Норвегія

Складність, багатоплановість і масштаб проблеми забруднення Дніпра чітко дає зрозуміти, що якщо Україна зможе очистити свою найбільшу річку, вона разом муситиме вирішити цілий комплекс хронічних болючих проблем напряму пов’язаних із умовами життя людей. А саме проблеми модернізації підприємств і встановлення тотального контролю над викидами; нормування, а то і заборони, використання пестицидів; сортування і переробки сміття; відлагодження повного санітарного контролю над береговою лінією; заборона використання шкідливих миючих засобів і створення ефективної системи очищення та контролю стічних вод.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ