Підтримати нас

«Автомагістраль-Південь» і «Ростдорстрой» вкотре без торгів розіграли 800 мільйонів з завищеними цінами у кошторисі

Автор статті
23 травня 2020 06:30
1,154
Поширити:

Комунальна корпорація «Київавтодор» повідомила про намір укласти угоду з ТОВ «Автомагістраль-Південь» на капітальний ремонт столичного проспекту Героїв Сталінграда за 805,00 мільйонів гривень.

Про це повідомляється у системі «Прозоро», повідомляють Наші гроші.

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «Ростдорстрой». При чому після першого раунду аукціону компанії перестали торгуватись. В результаті «Автомагістраль-Південь» впала в ціні усього на 0,6% від своєї початкової пропозиції, яка була на 5% нижча від очікуваної вартості тендеру.

У пропозиції переможця наявний кошторис, згідно якого компанія «Автомагістраль-Південь» буде вкладати в дорогу щебінь фракції 20-40 мм (марки М1000 і вище) по 944,75 гривень/м3. Натомість аналогічний матеріал у кошторисах інших підрядників, у тендерах де була конкуренція, коштував в рази дешевше. До прикладу, ПП «Автомагістраль» прописала відповідний щебінь по 267 гривень/м3, або «Хмельницьке ШБУ-56» по 410 гривень/м3. Тобто «Автомагістраль-Південь» заклала ціну подекуди у три рази дорожче аніж на конкурентних торгах.

Також у кошторисі вартість щебнево-піщаної суміші С-7 складає 1016 гривень/м3. Натомість аналогічний будівельний матеріал на ринку можна зустріти по 369 гривень. Цю ж  суміш сама компанія «Автомагістраль-Південь», на іншому тендері, де на торгах була конкуренція вписала по 900 гривень/м3, що на 12% дешевше за цю пропозицію.

Обидві компанії  займають перші  місця у таблиці фаворитів «Укравтодору» за попередні два роки. «Автомагістраль-Південь» зібрала в Укравтодорі рекордну суму підрядів на 16,27 млрд грн, а група «Ростдорстрой» – 10,85 млрд грн. У березні-квітні цього року ці дві компанії  забрали майже третину всіх великих підрядів, які розігрував Укравтодор.

Крім свого лідерства у державних підрядах на будівництво доріг, компанії відомі тим, що ходять разом на державні тендери імітуючи конкуренцію. «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-південь» зустрілись на аукціонах –  79 разів, і у 73% випадках не конкурували між собою.

Також фірми мають сталі господарські стосунки. Зокрема, «Ростдорстрой» перерахував «Автомагістралі-Південь» у листопаді-грудні 2019-го року 28,48 млн. гривень  за капітальний ремонт дороги у Миколаївській області Н-14 Олександрівка – Кропивницький- Миколаїв. Договір на ремонт цієї ділянки дороги фірма уклала за рік до цих транзакцій зі Службою  автомобільних доріг Миколаївської області на 165 мільйонів гривень.

Натомість «Автомагістраль-Південь» перерахувала фірмі «Ростдорстрой» за вересень-жовтень минулого року – 39,26 млн. гривень за ремонт вулиці Заболотної у Києві.  Ремонт цієї вулиці мала виконати «Автомагістраль-Південь» за укладеним договором з «Київавтодором» на додаткові роботи, який з компанією уклали за рік до транзакцій. При тому, що за півроку до того «Київавтодор» вже віддав компанії 318,10 млн. гривень на капітальний ремонт цієї ж вулиці.

Нагадаємо, раніше до Антимонопольного комітету подали заяву про змову ТОВ «Автомагістраль-південь» та групи компаній «RDS», щодо вчинення порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосується спотворення результатів понад 40 тендерів сумарною вартістю майже 5 млрд грн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ